Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța AVERTIZEAZĂ Turcia: Ce interzice Parisul regimului de la Ankara

© Murat Cetinmuhurdar, Presidential Press Service
Erdogan

Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Marc Ayrault, a salutat sâmbătă implicarea Turciei în lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI) în Siria, dar a atenţionat împotriva unei "eventuale tentaţii" a Ankarei de a "trata" problema kurdă în această ţară, informează AFP.

"Este un lucru bun că Turcia se implică deschis în lupta împotriva Daech (acronimul arab al SI), care o loveşte dur", a declarat Ayrault într-un interviu pentru cotidianul Le Monde. "Este de asemenea legitim ca Turcia să asigure securitatea frontierei sale. Însă, atenţie la angrenajul violenţei şi la o eventuală tentaţie de a dori să tratezi în Siria o parte din problema kurdă", a avertizat el.

Citește și: S-a îmbrăcat transparent și a prezentat rubrica meteo: Gafă de prezentatoare TV / VIDEO

Armata turcă a lansat miercuri operaţiunea "Scutul lui Eufrat" pe teritoriul sirian, vizând în acelaşi timp să alunge SI din zonă şi să stopeze avansarea miliţiilor kurde, dornice, potrivit Ankarei, să formeze un coridor de-a lungul frontierei. Ankara consideră forţele kurde din Siria o ramură a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie "teroristă" în Turcia.

Potrivit experţilor, intervenţia Turciei în Siria este menită să evite crearea unui "Kurdistan autonom sirian".

Citește și: Cum s-a ajuns la cea mai mare sinucidere în masă din istorie. Aproape 1000 de oameni și-au pus concomitent capăt vieții

"Condamnăm PKK şi atentatele pe care el le comite în Turcia, însă în Siria forţele militare kurde combat Daech în mod eficient", a subliniat Ayrault.

Forţele kurde din Siria sunt susţinute de ţările occidentale, cu SUA în frunte, care le consideră cei mai buni combatanţi antijihadişti.

De asemenea, şeful diplomaţiei franceze i-a cerut Moscovei să condamne regimul de la Damasc la ONU şi să "înceteze să bombardeze" Siria pentru a susţine forţele lui Assad, scrie agerpres.ro.

Citește și: Ei sunt românii care-și vând nunta pe OLX

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.