Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța și Marea Britanie sunt gata de un nou război: Investesc miliarde într-un tip de armă

nave armata razboi naval portavion

Franţa şi Marea Britanie vor investi 'peste 2 miliarde de euro' într-un program comun de fabricaţie de drone de luptă operaţionale în jurul anului 2030, potrivit unei declaraţii comune adoptate joi cu prilejul summitului franco-britanic de la Amiens (nordul Franţei), relatează AFP.

Este pentru prima dată când Parisul şi Londra îşi prezintă angajamentul financiar total în cadrul acestui proiect, ale cărui baze au fost puse la un summit anterior în 2014, la Brize Norton (centrul Angliei).

Citește și: Dragă vecină nimfomană: Așa începe mesajul unui bucureștean către vecina sa care face sex des țipând

'Acest program demonstrativ, cel mai avansat din Europa, se va concentra pe o platformă de drone complexe care ar putea servi ca bază pentru o viitoare capacitate operaţională după 2030', se arată în declaraţia comună.

'Intenţionăm să investim mai mult de 2 miliarde de euro în acest program, cu o evaluare tehnică în jurul anului 2020', se precizează în documentul semnat în prezenţa preşedintelui francez Francois Hollande şi a premierului britanic David Cameron.

Citește și: Băutura magică a dacilor a fost recreată de cercetătorii străini: Detaliile care pot revoluționa tot ce se știa

Franţa şi Marea Britanie au convenit în ianuarie 2014 la Brize Norton să lucreze împreună la 'un viitor sistem de luptă aerian' (FCAS, Future Combat Air System).

Conform declaraţiei semnate joi la Amiens, Parisul şi Londra speră 'să treacă la etapa următoare în 2017 pentru a pregăti dezvoltarea la scară largă a demonstraţiilor operaţionale cu drone de luptă până în 2025'.

Citește și: FABULOS Ce nume preferă patronii români pentru firme: De la ”Miorița” la ”Star”

Scopul final este de a dezvolta o dronă de luptă capabilă până în 2030 să efectueze misiuni de observaţie şi de monitorizare, să identifice ţintele şi să lanseze lovituri aeriene, conform Ministerului britanic al Apărării.

Marea Britanie dispune deja de drone dotate cu rachete, cumpărate din Statele Unite ale Americii. Franţa dispune doar de drone de observaţie.

Citește și: Acesta e locul unde femeile pot avea mai mulți bărbați

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.