Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Frână pentru DNA: Penalii care profită de decizia CCR. Oprescu, Vanghelie, Voicu, Pricop, pe listă

sri dna

Decizia CCR care scoate interceptările SRI din dosarele penale poate reprezenta o frână serioasă pentru lupta împotriva corupţiei. Dosare cu greutate pot fi suspendate pentru că procurorii nu vor mai putea folosi interceptările. Pe lista beneficiarilor se află nume importante, din dosare care au zguduit scena politică şi nu numai în ultimii ani: Oprescu, Alina Bica, Vanghelie, ginerele lui Băsescu, Mădălin Voicu şi mulţi alţii. Digi 24 a făcut inventarul.

1. În dosarul Microsoft, în care judecătorii Curţii Supreme au decis arestarea preventivă a oamenilor de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi a fostului ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu şi care, din martie 2015, sunt judecaţi pentru trafic de influenţă o parte din probe sunt obţinute prin mandat de supraveghere tehnică.

Este vorba despre discuţiile dintre Dorin Cocoş şi omul de afaceri Dinu Pescariu din care rezultă că fostul soţ al Elenei Udrea şi-ar fi antedatat 21 de chitanţe.

Vezi şi: Șeful DNA trece la atac și acuză: Sunt oameni în instituții ale statului care ar vrea să ne oprim

2. În dosarul lui Sorin Oprescu, fost primar general al Capitalei, trimis în judecată de DNA pe 20 noiembrie 2015, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat, majoritatea probelor sunt dintr-un mandat de supraveghere tehnică: convorbiri telefonice, supraveghere audio, video şi fotografiere, localizare, documente obţinute de la instituţii financiar- bancare şi procesele verbale întocmite în cauză.

3. Prin mandat de supraveghere tehnică, procurorii l-au prins în Aprilie 2014 şi pe judecatorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, acuzat de constituire de grup infracţional organizat, şase infracţiuni de luare de mită, trafic de influenţă şi folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii. Judecătorul ce urma să se pronunţe şi în dosarul ICA, acuzat că lua mită pentru a da soluţii favorabile în dosarele pe care le judeca, purta, potrivit procurorilor, discuţiile în toaleta casei timp în care, pentru a nu fi interceptat, trăgea şi apa sau dădea drumul la robinet.

4. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu, arestat preventiv de judecători în mai 2014, este acuzat și el de procurorii DNA de trei infracţiuni de luare de mită, fals în înscrisuri şi complicitate la spălare de bani tot în baza unor probe obţinute dintr-un mandat de supraveghere tehnică. Procurorii DNA susţin că fostul preşedinte de consiliu judeţean ar fi primit mită de la oameni de afaceri pentru ca firmele acestora să beneficieze de contracte generoase din bani publici. Dosarul lui Horia Uioreanu este în faza de judecată din iunie 2014.

5. În martie 2015, şi Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost reţinut de procurorii DNA pentru şantaj şi trafic de influenţa. Dosarul a ajuns în instanţa în iunie 2015, iar în el ginerele fostului preşedinte Traian Basescu, avocatul Radu Pricop, este acuzat de complicitate la şantaj şi instigare la infracţiunea de fals în declaraţii. Procurorii susţin că Sergiu Lucinschi şi Radu Pricop l-ar fi şantajat pe afaceristul Alexandru Horpoş cu un dosar penal. Probele fac parte dintr-un mandat de supraveghere tehnică.

Vezi şi: Daniel Morar îi linişteşte pe cei de la DNA: Ce se va întâmpla după ultima decizie a CCR

6. Procurorii DNA i-au trimis în judecată în aprilie 2014 pe preşedintele Consiliului Judeţean, Prahova, Mircea Cosma, pe fiul său, deputatul Vlad Cosma, pe omul de afaceri prahovean, Răzvan Alexe şi pe Adrian Alixandescu, pentru mai multe infracţiuni de corupţie: dare şi luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Discuţiile obţinute de procurori şi aflate în dosarul ce se judecă la Curtea Supremă fac parte tot dintr-un mandat de supraveghere tehnică.

7. Marian Vanghelie, fostul primar al sectorului 5, a picat şi el pe un mandat de supraveghere tehnică. În iulie 2015, Marian Vanghelie a fost trimis în judecată în acest dosar pentru nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şase infracţiuni de spălare de bani. Dovezile obţinute în baza mandatului de supraveghere tehnică sunt în dosarul de la Tribunalul Bucureşti:

8.  Ioan Oltean, inculpat pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu a fost interceptat şi înregistrat audio video tot în baza unui mandat de supraveghere tehnică.

9. Arestat preventiv acum două săptămâni de judecătorii Curţii Supreme de Justiţie pentru numeroase infracţiuni de corupţie, şi deputatul Nicolae Păun, preşedintele Partidei Romilor, a fost înregistrat discutând cu deputatul Mădălin Voicu şi ameninţând procurorii.Interceptările au fost realizate tot în baza unui mandat de supraveghere tehnică.

Vezi şi: EXPLICAȚII de la CCR: Decizia afectează dosarele pe rol! Toți marii 'grei' scapă

10. Alina Bica, fost procuror şef DIICOT

11. Dan Grigore Adamescu, om de afaceri

12. Radu Mazăre, fost primar al Constanţei

13. Nicuşor Constantinescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa

14. Adrian Duicu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi

15. Darius Vâlcov, fost ministru de Finanţe

16. Gheorghe Nichita, fost primar al Iaşiului

17. Mircea Govor, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare

18. Toni Greblă, fost judecător al Curţii Constituţionale

19. Valentin Preda, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor

.20. Dan Şova, fost ministru al Transporturilor

21. Viorel Hrebenciuc, fost deputat

22. Veronica Cârstoiu, fost judecător al Curţii de Apel Bucureşti

23. Antoanela Costache, fost preşedinte al Secţiei a II-a Penală din Tribunalul Bucureşti

24. Viorica Dinu, fost judecător, Secţia a II-a Penală din Tribunalul Bucureşti

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.