Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franarea premeditata a economiei: regulamentul uitat de Isarescu

ziuaveche.ro
mugur isarescu

E simplu de inteles ca atunci cand cresti dobanzile, peste un timp, economia reala incetineste. Timpul de reactie si amplitudinea franarii depinde de particularitatile economiei respective.

Atunci cand printr-un regulament limitezi creditarea e si mai simplu de inteles ca incetinirea economica va accelera si se va produce intr-un timp scurt.

Tot usor de inteles este ca daca compari doua economii, cea care se confrunta cu rezerve minime obligatorii de 10 ori mai mari, o va duce mai greu din punct de vedere competitiv.

CUTREMUR în România: Seismul a fost resimțit PUTERNIC/ UPDATE

Isarescu convins fiind ca economia nu va frana suficient de abrupt prin cresterea dobanzilor cu 46,5% in 14 luni (cam cu 6 luni mai mult decat ii trebuie in Romania unei cresteri de dobanda sa aiba maximum de efect asupra economiei reale) a aprobat regulamentul BNR nr. 11/2008 ce modifica regulamentul BNR nr. 3/2007.

Acest nou regulament a franat creditarea in Romania incepand cu noiembrie 2008.

A fost modificat dupa un numar de luni dar era prea tarziu deoarece creditarea de retail are o inertie foarte mare. Mai mult dobanzile crescute nu au fost scazute pentru inca un an!

Șeful Institutului pentru Fizica Pământului: A fost un cutremur cu un mecanism destul de ciudat

Cele doua efecte, dobanzile explodate suprapuse pe regulamentul de restrictionare a creditarii incepand cu noiembrie 2008, sunt cele doua parghii folosite eficient si netransparent de Isarescu pentru a arunca economia Romaniei in recesiune in 2009.

Surprinzator este ca pana si seful de atunci a Asociatiei Romane a Bancilor, Ghetea, spunea pe 18 noiembrie 2008 ca

“Băncile comerciale vor solicita Băncii Naţionale a României (BNR) să modifice regulamentul privind creditarea populaţiei, întrucât noile condiţii au blocat
împrumuturile ipotecare, a declarat, marţi, preşedintele ARB, Radu Gheţea.”Aceste modificări se dovedesc a fi deosebit de dăunătoare în ceea ce priveşte
continuarea creditării în domeniul imobiliar. După aplicarea testelor de stress, a noului algoritm, foarte, foarte, foarte puţin clienţi se mai pot califica”, a spus Gheţea.

Link aici

http://informatiilezilei.blogspot.ro/2008/11/bncile-solicit-bnr-s-modifice.html?m=1

Chiar nu stia Isarescu ce adanca va fi criza in care aruncat Romania prin deciziile gresite de politica monetara si de credit?

In timpul crizei Isarescu isi aproba linistit participare la bonusul de performanta a BNR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.