Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Francez condamnat la închisoare pentru instigare la terorism pe Telegram

Un bărbat de 29 de ani a fost condamnat vineri în Franţa la patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, pentru instigare la terorism cu ajutorul sistemului de mesagerie criptată Telegram, informează AFP, potrivit agerpres.

Citește și: Peste 200 de deținuți au EVADAT dintr-o închisoare din Brazilia

Tribunalul corecţional din Paris a reţinut că inculpatul a instigat un interlocutor să comită un atentat, deşi apărarea a susţinut că a fost vorba de glume şi ironii la adresa unor corespondenţi radicalizaţi.

Citește și: 'Moșu' Doroftei, audiat de magistrați

Bărbatul, căruia i-a fost dezvăluit doar prenumele, Youssef, se afla în evidenţa serviciilor de informaţii franceze, dar documentele de la dosar nu arată din ce motiv. El a explicat că a fost contactat pe Facebook de persoane "mai mult sau mai puţin radicalizate" care discutau despre religie şi care l-au invitat să dialogheze prin mesageria Telegram.

Citește și: Victor Ponta îl 'deconspiră' pe Dacian Cioloș

Condamnatul i-a sugerat unuia dintre cei cu care coresponda să plece în Siria, iar altuia să comită un atentat. El l-a îndemnat pe unul din interlocutori să treacă la acţiune "pe 31 februarie" - dată inexistentă, a arătat el instanţei, pentru a dovedi că glumea. "Dacă treci la fapte mâine, vei fi dintre ai noştri", i-a scris Youssef respectivului, iar puţin mai târziu i-a propus să-i vândă o bombă atomică.

Interlocutorul respectiv, care are probleme psihologice, nu a fost urmărit penal.

Traian Băsescu deconspiră 'SISTEMUL': Uitați de politicieni

Instanţa a mai reţinut că Youssef s-a abonat la reţeaua Telegram a grupării jihadiste Stat Islamic şi a descărcat materiale video de propagandă. Apărarea a arătat că descărcarea se făcea automat.

Citeşte şi: Ghiţă reacţionează dur la interviul lui Kovesi: 'Minte şi manipulează'

Forumurile de discuţii din reţeaua Telegram sunt accesibile doar pe bază de invitaţie, de aceea se consideră că acest serviciu de mesagerie este preferat de jihadişti, explică AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.