Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța antisistem

Franța va avea de ales între normalitate (Macron) și extremism (Le Pen) spun majoritatea comentariilor. Doar că problema este mai complexă.

Marine Le Pen a primit 21,4%, iar Jean-Luc Mélenchon 19,9%. Un calcul scurt sugerează că 41% dintre francezi au votat anti-sistem.

Dar doar atâta? De când este candidatul centrist Emmanuel Macron cu adevărat pro-sistem? Este adevărat că el vine din sistem (cam ca și Dacian Cioloș la noi) dar mesajul său tot anti-sistem este. Macron refuză etichetele de dreapta și stânga (mult mai împământenite în Franța decât la noi). Adversarii săi l-au descris uneori ca fiind de-a dreptul confuzant. După gândirea politică clasică, probabil că și este. Macron face în sânul propriului partid (nou-creatul În Marș) tipul de compromisuri pe care partidele le fac în lupta politică dintre ele.

Dacă vrem să ne raportăm la "normalitatea" politică, Macron se promite a fi un restaurator, dar însăși existența lui condamnă efectele sistemului politic francez.

Iar Macron are 23,9% din voturi. Asta duce la un total de peste 65% format din francezi care, într-un mod sau altul, au votat anti-sistem.

Candidații sistemului, Fillon (conservator) și Hamon (socialist) au strâns împreună doar 26%.

Ne bucurăm că Macron, candidatul pro-european care promite normalitatea, a ajuns în turul doi. Ne bucurăm că este dat favorit în sondaje. Dar, în Franța, lucrurile nu sunt deloc așezate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.