Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa condamnă dorinţa Turciei de a face referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea

turcia

Franţa a atras atenţia luni că un referendum cu privire la reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia, evocat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan duminică, după consultarea populară în urma căreia îi vor fi întărite prerogativele, ar constitui o 'ruptură' cu valorile şi angajamentele europene ale Ankarei, transmite AFP. Parisul 'ia act de cifrele anunţate' în urma referendumului de duminică, precum şi de 'contestările emise', menţionând că aceste cifre 'arată că societatea turcă este divizată în privinţa reformelor profunde preconizate'.

'Valorile şi angajamentele asumate în cadrul Consiliului Europei ar trebui să conducă autorităţile turce să poarte un dialog liber şi sincer cu toate componentele vieţii politice şi sociale', subliniază Palatul Elysee. Într-un comunicat separat, Ministerul francez de Externe precizează că Parisul 'va examina cu atenţie raportul de evaluare al OSCE şi al membrilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care au participat la observarea acestui scrutin', conform Agerpres.

Menţionând 'valorile şi angajamentele asumate în cadrul Consiliului Europei', 'printre care respectul pluralismului, separaţia puterilor şi statul de drept', diplomaţia franceză 'cheamă de asemenea guvernul turc să se conformeze Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, la care Turcia este semnatară şi care interzice cu precădere recurgerea la pedeapsa cu moartea'. După victoria foarte strânsă la referendumul constituţional de duminică, cu un scor de 51,4%, şi contestată de opoziţie, preşedintele turc Erdogan a vorbit despre posibilitatea organizării unui nou referendum, cu privire la reintroducerea pedepsei cu moartea, considerată o linie roşie de Bruxelles. Dacă opoziţia va susţine reintroducerea pedepsei capitale, 'atunci voi aproba' această măsură, a declarat Erdogan. Dacă nu o va susţine, 'atunci vom organiza un nou referendum', a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.