Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa este pusă la colţ din cauza noii legi antitero: 'Va NORMALIZA practici abuzive!' - HRW

Roya News
franta, antitero

Organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a criticat marţi proiectul de lege antiteroristă propus de guvernul francez, apreciind că textul 'va normaliza practici abuzive' şi ar putea alimenta prejudecăţile împotriva minorităţii musulmane, transmite Reuters, potrivit agerpres.

HRW atrage atenţia că, dacă va fi aprobat de parlament, proiectul prezentat de guvern săptămâna trecută va consacra restrângeri ale drepturilor fundamentale.

Citeşte şi: Atentat TERORIST în Kiev. Un SPION a murit după ce maşina sa a EXPLODAT - VIDEO

Noul preşedinte francez Emmanuel Macron vrea ca această lege să înlocuiască prevederile stării de urgenţă instituite după atentatele islamiste de la Paris din noiembrie 2015.

'În loc să pună capăt cu adevărat stării de urgenţă temporare din ultimele 19 luni în Franţa, guvernul îi permanentizează unele din puterile cu cel mai mare impact, dar cu puţină supervizare judecătorească efectivă', a declarat Kartik Raj, din partea HRW.

'Franţa are nevoie să găsească o cale de a pune capăt stării de urgenţă fără a normaliza practici abuzive', subliniază HRW.

Proiectul la care se face referire prevede extinderea atribuţiilor poliţiei de a efectua percheziţii asupra unor persoane sau locuinţe, precum şi de a decide când anume să invoce riscul terorist pentru a justifica restrângeri ale drepturilor cetăţeneşti.

Preşedintele Macron a dat însă asigurări Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) că noua lege va respecta libertăţile cetăţeneşti.

Citeşte şi: May, Trump şi Duterte sunt criticaţi dur de ONU

'Aşa cum indică textul, (legea) ar putea, de pildă, să fie folosită arbitrar pentru a interzice orice reuniune la care sunt exprimate idei sau concepte teologice asociate cu interpretări conservatoare ale islamului, precum salafismul, indiferent dacă există vreo conexiune demonstrabilă cu o activitate infracţională', arată HRW.

'Legi slab formulate pot duce la închiderea doar a lăcaşelor de rugăciune musulmane şi pot de asemenea alimenta retorica antimusulmană şi prejudecăţile răspândite în societatea mai largă', susţine organizaţia.

Mai multe moschei au fost închise temporar în Franţa în baza stării de urgenţă impuse după atentatele jihadiste de la Paris din noiembrie 2015, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.