Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa: Marine Le Pen propune întărirea statului, într-un miting marcat de proteste

Marine Le Pen

Candidata Frontului Naţional (FN, extrema dreaptă) la preşedinţia Franţei, Marine Le Pen, a promis duminică să întărească statul în faţa imigraţiei, globalizării şi a Uniunii Europene, într-un miting în oraşul Nantes (nord-vest), fief al stângii, marcat de proteste şi de tulburări provocate de opozanţii de extrema stângă, informează EFE preluat de agerpres.

Frontul Naţional a reunit circa 4.000 de persoane într-o sală de petreceri de la periferia oraşului Nantes, în pofida încercărilor unor protestatari de a le bloca accesul, poliţia fiind nevoită să desfăşoare la faţa locului zeci de agenţi antirevoltă. Militanţii de extremă stânga au dat foc la cauciucuri pe mai multe drumuri şi autostrăzi din regiune şi au atacat mai multe autocare care transportau la miting susţinători ai Marinei Le Pen. 

Anterior, în centrul oraşului Nantes a avut loc o manifestaţie cu participarea a peste 2.000 de persoane şi s-a sfârşit cu ciocniri între manifestanţi care purtau cagule şi forţele de ordine. Circa 10 agenţi de poliţie au fost răniţi, iar forţele de ordine au arestat 10 manifestanţi. Scandalul a început când un grup de militanţi de extrema stângă a început să arunce cu cocteiluri Molotov în direcţia agenţilor şi să distrugă mobilierul urban. Poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene. 

Nord-vestul Franţei este una dintre regiunile în care FN înregistrează cele mai slabe rezultate, motiv pentru care Marine Le Pen a hotărât să înceapă aici circuitul mitingurilor sale electorale, cu mai puţin de două luni înainte de primul tur al scrutinului prezidenţial în care lidera FN este creditată cu cele mai multe voturi. 

Marine Le Pen a acuzat guvernul preşedintelui Francois Hollande de complicitate cu manifestanţii care au încercat să împiedice desfăşurarea mitingului său şi a văzut în aceasta încă un semn al slăbirii statului. Lidera extremei drepte i-a acuzat pe cei care au deţinut mandate de preşedinte, de stânga şi de dreapta deopotrivă, că au făcut "nesemnificativă" această funcţie şi au predat-o "intereselor capitalului". 

"Forţele financiare avansează în ţara noastră şi UE nu este altceva decât calul lor de bătaie", a declarat Marine Le Pen, dând ca exemplu aprobarea acordului de liber-schimb dintre UE şi Canada (CETA). 

Le Pen a mai spus că, în lumea actuală în schimbare, după cum o demonstrează Donald Trump în SUA, Viktor Orban în Ungaria, Brexitul şi ascensiunea altor mişcări separatiste, ea este "cel mai bine plasată pentru a reprezenta Franţa". "Cum vor vorbi ceilalţi cu Trump, dacă nu încetează să-l critice?", s-a întrebat ea. 

Marine Le Pen a lansat şi un atac la adresa presei, pe care a acuzat-o că ascunde adevărul pentru a favoriza alţi candidaţi, ceea ce a făcut-o "să piardă sprijinul francezilor care preferă să se informeze pe internet".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.