Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa va primi primii refugiaţi evacuaţi din Libia de UNHCR

imigranti-refugiati-agerpres-465x390

Franţa va primi primii refugiaţi evacuaţi din Libia, unde domneşte haosul, de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), a anunţat luni directorul general al Oficiului Francez pentru protecţia Refugiaţilor şi Apatrizilor (OFPRA), Pascal Brice, la finalul unei misiuni la Niamey, capitala statului Niger, transmite AFP, conform agerpres.ro

Refugiaţii, care au sosit la Niamey pe 11 noiembrie, ar urma să ajungă în Franţa 'cel târziu în ianuarie', au indicat surse din Ministerul de Interne de la Paris. 

Din grupul de 25 de persoane - eritreeni, etiopieni şi sudanezi - fac parte '15 femei şi patru copii', a precizat Brice. 

Ei sunt cei care au beneficiat de prima evacuare din Libia realizată de UNHCR. Agenţia ONU a prezentat OFPRA o listă de persoane identificate ca necesitând protecţie, iar cele care vor fi reţinute, după o evaluare de securitate, vor obţine 'foarte rapid' după sosirea în Franţa statul de refugiat, a declarat Pascal Brice. 

Ei vor fi găzduiţi la început în structuri colective, urmând ca după câteva luni să fie orientaţi spre locuinţe obişnuite, a precizat Direcţia generală pentru Străini în Franţa (DGEF), care coordonează operaţiunea de instalare a lor. 

'Este în primul rând o cale de a salva persoane care ies dintr-un adevărat infern, cu torturi, violuri, răpiri de copii', a explicat Brice. 

Săptămâna trecută, reportaj al CNN despre migranţi vânduţi la licitaţie a provocat o puternică emoţie, declanşând reacţii de indignare în Africa şi la ONU. 

Pe de altă parte, autorităţile franceze pun la punct propriile operaţiuni de căutare de refugiaţi în Niger şi în Ciad, conform angajamentului preşedintelui Emmanuel Macron care a fixat un obiectiv de 3.000 de persoane până în 2019. 

Cifra de doar 25 de persoane ar putea părea nesemnificativă prin comparaţie cu cei 44.000 de refugiaţi înregistraţi de UNHCR în Libia, dar, potrivit Alexandrei Morelli, responsabilă a UNHCR la Niamey, 'suntem convinşi că vor exista şi alte operaţiuni'. 

'Miza este acum ca şi alte state, europeni, americani, canadieni, să se alăture acestui demers', a adăugat directorul genera la OFPRA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.