Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franta va trimite în SUA un înalt responsabil al serviciilor de informatii

spionaj

Franta va trimite un înalt responsabil al serviciilor de informatii în Statele Unite ale Americii în zilele urmatoare pentru discutii legate de dezvaluirile publicate de WikiLeaks conform carora SUA i-au spionat pe ultimii trei presedinti francezi, cel putin între 2006 si 2012, informeaza Reuters si AFP.

'Coordonatorul serviciilor de informatii franceze, Didier Le Bret, va merge în Statele Unite', pentru 'a analiza ansamblul dispozitiilor convenite de Franta si SUA', a declarat purtatorul de cuvânt al guvernului de la Paris, Stéphane Le Foll.

O discutie va avea loc si la Ministerul de Externe, de la ora locala 18.00 (16.00 GMT), unde seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius a convocat-o pe ambasadoarea SUA la Paris, Jane Hartley, a mai indicat Le Foll.

Franta 'nu va tolera nicio actiune care îi afecteaza securitatea si protejarea intereselor sale', a comunicat miercuri presedintia franceza, la finalul unei reuniuni de urgenta convocate de seful statului, François Hollande. 'Autoritatile americane si-au asumat angajamente', la sfârsitul lui 2013, de a nu-si mai intercepta aliatii, 'ele trebuie reamintite si respectate cu strictete', se afirma în comunicatul emis de Palatul Elysée, care condamna 'fapte inacceptabile'.

Potrivit documentelor WikiLeaks, dezvaluite marti de cotidianul Liberation si de site-ul Mediapart, SUA au interceptat, cel putin în intervalul 2006-2012, comunicatiile ultimilor trei presedinti francezi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy si François Hollande.

Dezvaluirile au suscitat miercuri în Franta condamnari unanime din partea clasei politice, atât a stângii aflate la putere, cât si a opozitiei de dreapta.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.