Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fraţii Micula bagă statul român într-o situaţie fără ieşire

comisia-europeana-

Curtea de Arbitraj de la Washington a obligat România să plătească fraţilor Ioan şi Viorel Micula, proprietarii grupului de firme European Drinks, 82 de milioane de euro. Comisia Europeană consideră însă că banii plătiţi fraţilor Micula de guvernul român sunt un ajutor de stat ilegal.

Statul român a fost condamnat pentru că nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România.

Vezi şi: Cazul fraților Micula a ajuns subiect în ședința Guvernului! Ce verdict dă Victor Ponta

În urmă unei investigaţii amănunţite, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că suma plătită de România către doi investitori suedezi (fraţii Micula) drept despăgubiri încalcă normele UE privind ajutoarele de stat, a informat, luni Comisia Europeană, potrivit Hotnews. Fraţii Micula şi firmele lor "trebuie să ramburseze toate sumele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate în cadrul schemei de ajutoare care a fost anulată", menţionează sursa citată.

Instanţa de arbitraj a obligat România să îi despăgubească pe reclamanţi, doi investitori cu cetăţenie suedeză, pentru că aceştia nu au beneficiat în întregime de schemă, recunoaşte Comisia Europeană. În schimb, executivul comunitar atrage atenţia că de la bun început schema de încurajare a investiţiilor retrasă a favorizat în mod selectiv anumiţi investitori şi, prin urmare, a fost considerată incompatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Prin faptul că a plătit despăgubiri reclamanţilor, România le-a acordat de fapt acestora avantaje echivalente cu cele furnizate prin schemă de ajutoare anulată, susţine CE. Comisia a concluzionat, prin urmare, că despăgubirile plătite constituie ajutor de stat incompatibil şi trebuie să fie rambursate de către beneficiari.

Vezi şi: Fără precedent: frații Micula au blocat conturile Ministerului de Finanțe

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.