Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fraudă fiscală uriaşă în Germania: Un fost agent al serviciilor secrete va fi judecat

dailymail.co.uk
politie germania

Un fost agent al serviciilor secrete germane, Werner Mauss, în vârstă de 76 de ani şi supranumit 'James Bond-ul german', a fost pus sub acuzare de către justiţia din ţara sa pentru o fraudă fiscală în valoare de circa 15 milioane de euro, acuzaţie respinsă de fostul spion, relatează agenţiile AFP şi EFE. Procesul său a început luni la tribunalul din Bochum. Potrivit Parchetului german, Werner Mauss a plasat sume importante de bani în fundaţii înregistrate pe nume fictive în străinătate, în paradisurile fiscale Bahamas, Luxemburg şi Liechtenstein.

Conform publicaţiilor Handelsblatt şi Süddeutsche Zeitung, fiscul german a descoperit frauda în urma analizei datelor bancare de pe un CD cumpărat în anul 2012 de autorităţile landului Renania de Nord - Westfalia de la un denunţător din interiorul băncii elveţiene UBS. Numele Werner Mauss mai apare şi în scandalul 'Panama Papers', dar el a respins şi atunci acuzaţiile. În apărarea sa, fostul agent susţine că nu a făcut decât să gestioneze sumele transferate în respectivele fundaţii, iar obiectul de activitate al acestora din urmă ar fi fost pur umanitar. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

Werner Mauss este un fel de legendă vie a spionajului german, fiind considerat omul cheie din umbra lui Bernd Schmidbauer, coordonatorul serviciilor secrete germane pe vremea cancelarului Helmut Kohl. El a fost la începutul carierei detectiv particular, iar în cele aproximativ trei decenii cât a lucrat pentru serviciile secrete germane a efectuat numeroase misiuni în exterior, în special pentru eliberarea de ostatici. În timpul unei astfel de misiuni pentru eliberarea unei ostatice germane sechestrate de gherilele columbiene ELN, el însuşi a fost luat ostatic împreună cu soţia sa Ida, la sfârşitul anului 1996, amândoi fiind eliberaţi câteva luni mai târziu.

Potrivit agenţiei DPA, în misiunile sale el a avut de-a face 'cu terorişti, junte, carteluri ale drogurilor şi cu rebeli'. Werner Mauss susţine pe blogul său că a contribuit 'la destructurarea a peste o sută de grupări infracţionale şi la arestarea a circa 2.000 de persoane', conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.