Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Frecție la picior de lemn în problema 'scriitorilor' din puşcării/ Explicaţia unui fost membru CSM

csm

Guvernul a suspendat, până la 1 septembrie, articolul de lege care permitea scurtarea pedepselor cu închisoarea în baza redactării unor lucrări ştiinţifice. Doar că măsura nu are niciun efect asupra pedepselor celor care sunt deja încarceraţi, explică fostul membru CSM Adrian Toni Neacşu.

"S-a publicat OUG 2/2016 prin care se suspenda pana la 1.09.2016 aplicarea lit f) a art. 96 alin 1 din legea executarii pedepselor. E vorba despre partea din durata pedepsei care este considerata ca executata pe baza elaborarii de lucrari stiitifice publicate sau inventii si inovatii brevetate. Orice student la Drept de anul II (daca deschide cursul de penal general la principiile dreptului penal) isi da seama usor ca nu s-a rezolvat nimic si ca pompierul de la MJ mai mult a atatat focul decat l-a stins. Potrivit unui principiu elementar in dreptul penal suspendarea se aplica doar pedepselor incepute a fi executate dupa data intrarii ei in vigoare. Toate pedepsele incepute a fi executate anterior datei de 3 februarie 2016 raman supuse legii penale mai favorabile, care in cazul de fata este art 100 alin 3 Cod penal, cu referire la art 96 alin 1 din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, nesuspendata. Solutia Guvernului e pe masura dezbaterii publice despre uniunea scriitorilor din puscarie: amatoare, patimasa si superficiala. Si este bucuria avocatilor. Desi Inspectia Judiciara a CSM a inceput o ampla verificare a tuturor dosarelor in care instantele au dispus liberarea conditionata in baza muncii considerata prestata ca urmare a publicarii unor lucrari stiintifice, autoritatile judiciare stiu prea bine ca intreaga responsabilitate este in alta curte", scrie fostul judecător, pe Facebook.

Neaşcu explică, în continuare, ceea ce s-a mai zis deja: adevărata problemă este la Guvern, pentru că executivul avea obligaţia de a formula regulamentul de aplicale a legii, cel care ar fi prevăzut clar ce înseamnă "lucrare ştiinţifică".

"Legea in vigoare, ca si cea din 1969 pana in 2013, nu prevede si nu a prevazut niciodata posibilitatea liberarii conditionate pentru carti de memorii, despre fotbal, despre muntele Athos sau alte nazbatii editoriale. Legea, foarte clara si foarte consecventa cam de 50 de ani incoace, ofera aceasta vocatie doar pentru "lucrari stiintifice publicate". Potrivit art. 187 din legea 254/2013, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii Guvernul era obligat sa adopte, prin hotarare, regulamentul de aplicare a dispozitiilor legii executarii pedepselor. Acest Regulament era cel care trebuia sa stabileasca criteriile, conditiile si procedura pentru calificarea unei lucrari scrisa in penitenciar ca fiind "lucrari stiitifice publicate". Regulamentul nu a fost adoptat niciodata, iar toate liberarile conditionate considerate de opinia publica drept scandaloase se datoreaza in mod direct acestei omisiuni vinovate", mai explică Toni Neacşu.

Vezi şi: Şi dacă Adrian Năstase are dreptate?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.