Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Friedman dezvăluie care este cea mai mare amenințare pentru România

George Friedman

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme din presa zilei, având ca subiect central un interviu acordat cotidianului România Liberă de către politologul și analistul american George Friedman, în care este analizată situația geopolitică a României în contextul amenințărilor Rusiei.

România Liberă:

Cunoscutul expert în geopolitică spune pentru „România liberă“ că trebuie să privim spre Rusia ca spre „o potențială amenințare“, care deocamdată „nu este nici atât de periculoasă ca în trecut și nici cât ar putea fi în viitor“.
Pentru România, în acest moment, cea mai mare amenințare “nu este nici politică, nici militară“ – explică George Friedman, ci economică.
Urmează o nouă criză care se va suprapune recesiunii ce va lovi Statele Unite în perioada următoare. Când a enumerat prioritățile asupra cărora ar trebui să se concentreze Bucureștiul, analistul american a avertizat România că NATO nu mai are suficiente resurse, iar angajamentul militar al membrilor Alianței nu mai e ca altădată. Astfel, pentru a-și asigura viitorul, țara ar trebui să se gândească la o alianță cuprinzătoare cu statele din Europa de Est.
(...)
- În acest peisaj de poziționări și repoziționări, România ar trebui să se teamă de Rusia?
Cred că România ar trebui să fie prudentă cu Rusia, fără să se concentreze foarte mult sau excesiv asupra acestei temeri. Rusia este o mare putere regională, dar, cu dificultățile interne și externe pe care le are, îi este greu să acționeze pe mai multe fronturi.
„România are nevoie să fie parte a unei coaliții“
- Care credeți că ar trebui să fie principalele obiective geopolitice ale României?
Primul interes al României este să-și rezolve propriile probleme și să le administreze pe cele din vecinătate, ceea ce e greu să facă singură, de aceea are nevoie să fie parte a unei coaliții. NATO nu mai servește însă acest scop din cauza lipsei resurselor și a angajamentului militar.
România ar trebui să privească spre restul statelor est-europene cu realități geografice și interese similare. România ar trebui să se concentreze acum asupra construirii unei alianțe cuprinzătoare cu aceste state.
- E posibil ca, în această perioadă, România să aibă mai multe riscuri interne decât externe?
Toate statele se confruntă cu ambele tipuri de riscuri. Nu e nevoie să măsurăm care e mai mare, pentru că ambele trebuie suprave-gheate în aceeași măsură. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Guvernul vrea să transfere contribuţiile sociale de la angajator la angajat, de la 1 ianuarie 2018, măsura ce va necesita o majorare a salariului brut cu 22,75%, cât însumează aceste contribuţii. Angajatorii vor fi obligaţi prin lege să majoreze salariul brut al angajaţilor, a anunţat ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa. Dacă ei nu vor face acest lucru, salariile nete ale românilor din privat vor scădea.
Însă odată cu creşterea salariului brut, se majorează şi salariul minim şi salariul mediu. Astfel, şi mai multe taxe şi venituri calculate în funcţie de acestea se vor modifica, observă avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriş. Este vorba despre amenzile rutiere, care sunt calculate în funcţie salariul minim pe economie. Totodată, vorbim şi despre pensii, valoarea anuală a punctului de pensie fiind stabilită în funcţie de creşterea salariului brut. Mai discutăm aici şi despre contribuţia care va fi datorată la pensii, atât spre Pilonul I, cât şi spre Pilonul II, al pensiilor private, care va fi retrasă dintr-un salariu brut mai mare. Şi persoanele cu venituri din activităţi independente vor fi afectate. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Cu ajutorul identităţiii digitale, peste 90% dintre acţiunile legale care erau condiţionate de deplasarea cetăţeanului la anumite societăţi sau instituţii pot fi realizate acum cu ajutorul unui smartphone, unui laptop sau unei tablete.
Statisticile arată eficienţa unui astfel de sistem. Semnătura digitală pe are cetăţenii o pot aplica pe orice act oficial, salvează 2% din PIB-ul anual deoarece nu mai există cheltuieli excesive cu acte în format fizic.
Schimbarea a fost posibilă în primul rând datorită colaborării eficiente dintre instituţiile statului, portalul naţional de e-ID însumând toate celelalte portaluri web puse la dispoziţie de către instituţii.
Singurele acţiuni legale care nu pot fi completate cu ajutorul identităţii digitale sunt cununia civilă şi tranzacţiile imobiliare.
„Unele lucruri sunt mai sensibile. Nu credem că ar trebui să pierdem înţelesul căsătoriei, transformând-o într-o procedură digitală. De asemenea, tranzacţiile imobiliare nu ar trebui făcute online deoarece nu ştii dacă persoana din spatele laptopului face acest lucru cu bună ştiinţă. Poate cineva ţine o armă îndreptată spre persoana respectivă iar aceasta ajunge să îşi vândă casa”, explică Anna Piperal, managing director Enterprise Estonia.
Cetăţenii nu sunt nevoiţi să deţină asupra lor niciun act în format deoarece totul este integrat în identitatea digitală. Singurul act pe care îl utilizează cetăţenii Estoniei în format fizic este permisul de conducere încât nu pot călători în cadrul Uniunii Europene cu identitatea digitală.
Totuşi, chiar şi în cazul pierderii permisului de conducere sau dacă acesta expiră, procedura de înlocuire este scurtă şi rapidă. Este un formular online care poate fi completat în 3 minute, acesta fiind urmat de un interval de timp de maxim 24 de ore în care actul este livrat la adresa de reşedinţă. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Rezultatele legislativelor germane provoacă o anumită nelinişte la Paris. Preşedintele Emmanuel Macron se vede “frînat” în proiectul său european în contextul în care la Berlin alianţa guvernamentală a doamnei Merkel cu social democraţii s-a spulberat, iar la orizont se profilează mai degrabă intrarea în guvern a liberalilor germani. Marţi 26 septembrie şeful statului francez urmează să pronunţe un important discurs la Sorbona legat de Europa şi de aprofundarea Uniunii economice şi monetare. Franţa şi Germania vor rămîne în continuare “locomotivele” construcţiei europene, dar unele incertitudini planează asupra capacităţii celor două forţe de a “trage” europa în acelaşi sens.
Cum era de aşteptat, preşedintele francez Emmanuel Macron a felicitat-o imediat pentru victorie pe doamna Angela Merkel, declarînd pe Twitter următoarele: “Noi suntem decişi să continuăm cooperarea noastră esenţială pentru Europa şi pentru ţările noastre”. După Jacques Chirac, după Nicolas Sarkozy şi după François Hollande, tînărul Emmanuel Macron este al patrulea preşedinte francez care “colaborează” cu Angela Merkel în contextul construcţiei europene şi al relaţiilor bilaterale franco-germane.
Longevitatea politică a doamnei Angela Merkel în Europa este o performanţă rară. In Franţa doar cele două mandate de cîte 7 ani ale lui François Mitterrand, ceea ce a însemnat în total 14 ani la putere, sunt comparabile cu ceea ce a reuşit doamna Merkel. Si anume să-i convingă pe germani să o aleagă de patru ori în fruntea guvernului.
Presa franceză o elogiază dar în acelaşi timp arată că victoria sa este amară. Iar din cotidianul Le Figaro, care îi face un potret extrem de nuanţat încercînd să înţeleagă “misterul Merkel”, aş cita următorul titlu de lucrare ştiinţifică: “Studiu despre mecanismele reacţiilor de descompunere prin ruptură a legăturii simple şi despre calculul constantelor de viteză pe baza chimiei cuantice şi a metodelor statistice”. Cu această teză s-a afirmat pentru prima dată, cînd avea vîrsta de 35 de ani, doamna Merkel, în calitate de chimistă, în fosta Germanie democrată.
Poate că în acest trecut profesional se ascunde şi o parte din “misterul” doamnei Merkel. Si anume faptul că ştie să fie răbdătoare dar şi pragmatică, să afişeze un calm absolut şi să nu cedeze în faţa nici unei presiuni (cu excepţia conştiinţei sale), dar mai ales să analizeze ecuaţiile politice ca şi cum ar fi nişte probleme de fizică. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.