Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Frizele Parthenonului vor rămâne în Marea Britanie după Brexit

brexit, bani

Grecia nu poate să spere prea mult, în baza legilor europene de repatriere a bunurilor culturale furate, să recupereze după Brexit frizele din marmură furate din Parthenon, potrivit unui răspuns al Comisiei Europene expediat unui deputat grec, informează joi AFP.

Stelios Kouloglou, ales din partea partidului de stânga Syriza, aflat la putere, a cerut Comisiei Europene într-o solicitare scrisă să îi spună dacă, înainte de Brexit, intenţionează să recupereze din Marea Britanie, unde sunt expuse la British Museum din Londra, frizele Parthenonului, aduse în capitala Marii Britanii de un diplomat englez, lordul Elgin, la începutul anilor 1800, într-o perioadă în care Grecia făcea parte din Imperiul Otoman.

Stelios Kouloglou a dorit să afle şi dacă instituţia căreia i s-a adresat consideră că este justă o directivă despre "restituirea bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unei ţări din UE", care se aplică doar bunurilor ce au părăsit ţara lor de origine "după 1 ianuarie 1993". Acelaşi deputat grec doreşte să afle şi dacă forul european intenţionează să ia măsuri "pentru a remedia acest vid juridic".

În răspunsul său de marţi, comisarul european pentru educaţie şi cultură, Tibor Navracsics, nu evocă viitorul Brexit şi nu a făcut altceva decât să reamintească domeniul de aplicare şi limitele celor două directive existente în această privinţă, în special data de 1 ianuarie 1993, adăugând în încheiere că "niciuna dintre cele două directive nu se aplică frizelor din marmură ale Parthenonului".

Comisia Europeană spune că "nu poate să facă nimic pentru marmurele Parthenonului pentru că ele sunt prea vechi", a rezumat, cu ironie, în titlul comunicatului său de presă, deputatul grec. Lordul Elgin a susţinut întotdeauna că autorităţile otomane i-au dat permisiunea de a lua cu ele acele frize, pe care Parlamentul britanic le-a cumpărat în 1816 pentru a le dona apoi administratorilor de la British Museum, conform Agerpres.

Un sondaj realizat recent de YouGov pentru revista Times în rândul britanicilor a arătat că doar un sfert dintre ei consideră că sculpturile ar trebui să rămână la Londra. Jumătate dintre britanici estimează că ele ar trebui restituite Atenei, iar un sfert sunt indecişi în această privinţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.