Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Furtuna tropicală Ophelia s-a transformat în uragan în mijlocul Oceanului Atlantic şi se îndreaptă spre Insulele Azore

furtuna

Furtuna tropicală Ophelia s-a transformat în uragan miercuri în mijlocul Oceanului Atlantic şi există o probabilitate de 60% de a afecta Insulele Azore (Portugalia), a anunţat joi Centrul de prognoză şi monitorizare meteorologică din Azore, citat de Xinhua. Dacă Ophelia îşi continuă traiectoria actuală, nu va lovi direct insulele, însă pot fi aşteptate intensificări ale vântului de până la 65 de kilometri pe oră. Potrivit predicţiilor, furtuna va ajunge la 1.100 kilometri sud de arhipelagul Azorelor până joi seara, înainte de a se îndrepta spre est, conform Agerpres.

Insula cea mai expusă riscului este Santa Maria, din extremitatea sudică a acestui arhipelag compus din nouă insule, unde probabilitatea ca intensificările vântului să atingă 65 de kilometri pe oră este de 50% - 60%. Furtuna nu mai este aşteptată să lovească Portugalia continentală şi nordul Spaniei, aşa cum indicaseră previziunile anterioare. Ophelia este al 10-lea uragan atlantic consecutiv de anul acesta, ceea ce face din 2017 al treilea sezon cel mai activ în ceea ce priveşte uraganele, după cele din 1933 şi 2005, a informat Centrul Naţional pentru Uragane al SUA, citat de DPA. De asemenea, prin transformarea acestei furtuni în uragan a fost egalat recordul pentru cel mai mare număr de furtuni consecutive transformate în uragane, a indicat meteorologul Philip Klotzbach de la Universitatea de Stat din Colorado. Ultima dată când cele mai multe furtuni consecutive s-au transformat în uragane a fost în 1893, a indicat el.

Deşi a devenit mai puternic, Ophelia este un uragan de categoria 1 pe scala Saffir-Simpson. Două dintre cele 10 uragane din 2017, Irma şi Maria, au atins nivelul maxim - categoria 5 - în timp ce alte două, Harvey şi Jose, au fost fost încadrate la categoria 4. Peste 350 de persoane au murit în urma uraganelor din 2017 în America Centrală, Caraibe şi în Statele Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.