Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabi Firea: Un an de mandat în cifre

activewatch.ro

Activitate Gabrielei Firea în primul an ca primar general a fost sintetizată într-un raport cu mai multe statistici interesante realizate de ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) și Centrul pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR).

„Timp de un an de zile (iunie 2016 – iunie 2017), cele trei organizații au monitorizat agenda publică promovată de Primăria Capitalei, proiectele de Hotărâre de Consiliu General, transparența și participarea cetățenilor la procesul decizional, accesul cetățenilor la ședințele de Consiliu General și posibilitatea de a lua cuvântul în fața Consiliului,” se arată în raportul citat.

Concluziile nu lasă nicio urmă de îndoială asupra drumului pe care actuala administrație a ales să meargă în relația cu cetățenii.

  • Din 21 de ședințe de Consiliu General, doar la trei le-a fost permis accesul cetățenilor de a participa.

Aici, lucrurile trebuie nuanțate puțin. Locurile destinate cetățenilor din sala Consiliului General au fost ocupate la fiecare ședință. Problema însă este că, în prealabil, cetățenii trebuie să își manifeste în scris intenția de a participa la ședința de Consiliu care trebuie să fie publică, conform legii. Teoretic, cei aflați pe lista finală de participare sunt aleși în ordinea înscrierii, pe principiul: primul venit, primul servit. Însă, nu o dată au fost semnalate cazuri în care cetățeni care au fost trecuți pe lista de participare, nu au fost lăsați să intre în sala de Consiliu. De asemenea, mai mulți reprezentanți ai societății civile o acuză pe Gabriela Firea că ocupă cu apropiați locurile destinate publicului.

  • Din 327 proiecte de hotărâre cu caracter normativ, doar 10 au fost supuse dezbaterii publice, adică un procent de doar 3.05%

 

  • Zero cereri ale cetățenilor pentru a se adresa Consiliului General au fost aprobate

La fel ca în cazul cererii scrise de a participa la ședința de Consiliu, dorința cetățeanului de a lua cuvântul în fața aleșilor locali trebuie exprimată în scris. În raportul prezentat se menționează că din 9 cereri documentate, niciuna nu s-a finalizat cu posibilitatea cetățeanului de a vorbi în cadrul ședinței.

  • Niciun proiect de hotărâre din cele 16 care au vizat modificarea bugetului general nu a fost supus dezbaterii publice

În bilanțul citat se mai arată că în primul an de mandat, Gabriela Firea a reușit performanța să realizeze zero km de pistă pentru biciclete sau de benzi dedicate transportului public de persoane, zero mijloace de transport public în trafic, zero locuințe sociale construite sau achiziționate de către municipalitate, zero măsuri pentru reducerea poluării.

„În schimb, bucureştenii se pot bucura lună de lună de spectacole, artificii şi de concerte sau sunt atraşi în concursuri precum cel pentru cea mai frumoasă faţadă, pentru logo-ul capitalei sau competiţia tinerilor pescari,” se mai arată în documentul citat.

Fără doar și poate, în acest an, relația dintre primarul general și societatea civilă a cunoscut o înrăutățire fără precedent. Măsurile sociale sunt criticate în vreme ce măsurile destinate în teorie chiar tinerilor, precum voucherul pentru bicilete, sunt criticate pentru incapacitatea de a rezolva cu adevărat probleme reale existente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.