Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriel Biriș îi atacă pe cei care contestă propunerile făcute la schimbarea Codului Fiscal / VIDEO

gabriel biris

Vestea care anunță schimbarea Codului Fiscal a luat o nouă turnură. După ce din Ministerul Finanţelor s-a aflat că se pregătește un proiect de ordonanţă care prevede schimbarea din temelii a Codului Fiscal, în special în ceea ce priveşte taxarea muncii, ministrul Anca Dragu nu-şi asumă documentul şi-l cataloghează drept o analiză care s-a făcut, cel mult, la nivelul tehnic în minister, deşi acesta are 100 de pagini şi 183 de modificări de articole.

Citește și: Cancelaria Prezidențială a fost desființată. Vezi cine sunt toți consilierii președintelui

În schimb, replica vine de la secretarul de stat, Gabriel Biriș, care a anunțat că nu este normal ca un angajator să plătească contribuţii de asigurări sociale şi contribuţii de asigurări sociale de sănătate. Biriș s-a încurcat în declarații, iar discursul său despre "scurgerea" din Minister nu a fost unul prea... coerent.

El acuză că de vină sunt cei care au citit propunerile sale pentru NU AU ÎNȚELES ce scrie în proiect și l-au criticat.

'Am vorbit despre cât de important e să facem legislația să fie mai eficientă, să eliminăm cât mai mult din cauzele care duc la erodarea bazei de impunere, pentru că o bază mică înseamnă impozite mari plătite de puțini. Am mai vorbit despre cât de important este să simplificăm procedurile administrative.

Senzația a fost că intervenția mea a fost foarte bine primită. Experiențele noastre cu bune și rele pot fi utile și altora.

E un incident regretabil ca un proiect care încă era în discuții a ieșit pe surse și oameni care n-au înțeles ce scrie în acel proiect au început să-l critice. Acel proiect este despre simplificare, acel proiect este despre ușurarea sarcinii fiscale totale. Propuneam introducerea pentru prima dată a unei plafonări a bazei de calcul a contribuțiilor sociale efectiv pe suma tuturor veniturilor astfel încât să simplificăm legislația.

Cele mai importante modificări se refereau la contribuții sociale și impozituri pe venit. Am văzut că există critici că s-ar mări cotele de contribuții... Acest proiect nu este despre majorări de taxe. Dacă va fi aprobat, niciunsalariat sau angajat nu va plăti niciun leu în plus.

Știm vreo firmă care să se fi îmbolnăvit și să se ducă la doctor? Știm vreo firmă care la bătrânețe să ia pensie? Trebuie să înțelegem un lucru! Contribuțiile la pensie și la sănătate nu sunt ale angajatorului! Sunt ale angajatului. Că noi datorită unei ipocrizii de-a lungul timpului am împărțit contribuțiile în parte pentru angajat mai mică și parte pentru angajator mai mare, a fost doar pentru a ascunde o realitate: și anume, cât de mare este costul muncii în România! Este foarte mare și nu datorită impozitului pe venit, ci datorită contribuțiilor. Contribuțiile sunt așa mari pentru că foarte mulți nu le plătesc.

Este absolut normal să vorbim și despre moralitatea legii fiscale. Nu putem să creăm legi care sunt pentru unii mumă și pentru alții ciumă.

Evident că în momentul în care simplifici legislația, totul devine mai transparent. Legislație simplă, clară, acesta este viitorul!

Am ajuns să luăm coduri de TVA firmelor pe motiv că nu i-am găsit la sediu, nu că au făcut fraudă!

Am oferit soluții care să facă mai eficientă lupta împotriva evaziunii, care este o mare problemă. Ne-ar fi fost de ajutor să impozităm câștigurile obținte din România, de cetățeni români, dare care și-au folosit firme din... absolut legal.

La nivel european, legislația este mai mult sau mai puțin unitară.' a spus Biriș la Calea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.