Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriel Oprea, declaraţii despre noaptea alegerilor din 2009. Dialog ciudat cu Gâdea

oprea gadea

Deşi anunţa că va fi prezent în studio la Antena 3, pentru a explica întâlnirea din seara alegerilor din 2009, fostul ministru Gabriel Oprea a intervenit doar telefonic, scurt, la "Sinteza zilei", unde a avut un dialog ciudat cu Mihai Gâdea. Deşi susţine că a fost o simplă cină, alături de mai mulţi apropiaţi, Oprea a refuzat să răspundă dacă i-a invitat pe Coldea şi pe Kovesi la el acasă.

Vezi şi: Percheziții DIICOT la o importantă clinică privată

Vezi şi: Dan Andronic anunţă noi dezvăluiri în cazul alegerilor din 2009: 'Pot apărea alte elemente'

Dialogul dintre Gâdea şi Oprea:

Oprea: - Fac o declaraţie, aşa cum ne-am înţeles. A fost o simplă cină. Nu i-am organizat ziua de naştere sau ziua de sfânt domnului Onţanu. A fost o cină, s-a servit masa, ne-am uitat la televizor, normal, i-am spus La mulţi ani domnului Onţanu. V-am spus persoanele pe care eu, Gabriel Oprea, le-am invitat: domnul Maior, domnul Dîncu, domnul Iordănescu, domnul Andronic, domnul Onţanu. Cu riscul de a dezamăgi, a fost o întâlnire informală.

Gâdea: - Au fost sau nu la această cină domnul Coldea şi doamna Kovesi?

Oprea: - Încă o dată vă spun, domnule Gâdea: la această cină, eu, Gabriel Oprea, pe aceste persoane le-am invitat.

Gâdea: - Doamna Kovesi şi domnul Coldea au venit neinvitaţi de dumneavoastră?

Oprea: - Eu cred că am foarte clar în ceea ce am spus.

Gâdea: - Nu puteţi infirma că doamna Kovesi şi domnul Coldea au fost la dumneavoastră acasă, deci au venit din proprie iniţiativă?

Oprea: - Am făcut o declaraţie, am fost corect, având în relaţia personală cu dumneavostră, şi cred că am făcut clarificările respective. A fost o întâlnire informală, a fost o cină, se va dovedi acest lucru, nu a fost nimic politic. Am servit masa şi ne-am uitat la televizor.

Gâdea: - Cum se va dovedi acest lucru?

Oprea: - Înţeleg că există şi o comisie, sunt prestări sub jurământ. A fost o cină, nimic mai mult. Eu am invitat aceste persoane. Încă o dată: nu vreau să dezamăgesc şi nu vreau să intru în contradictoriu cu dumneavoastră.

Gâdea: - Poate că dumneavostră nu aţi participat la acele discuţii care nu ar fi fost în conformitate cu ceea ce doreaţi dumneavostră să se discute, dar e posibil ca în biroul în care s-au retras domnul Andronic, împreună cu domnul Maior, domnul Coldea şi doamna Kovesi să fi fost şi alte discuţii referitoare la alegeri?

Oprea: - Eu înţeleg şi momentul, înţeleg şi supărările lui Dan Andronic. Am şi eu supărările mele, dar trebuie să spun adevărul. A fost o simplă cină în 6 decembrie şi nimic mai mult.

Gâdea: - Deci e o simplă coincidenţă că era seara alegerile şi că directorul SRI, prim-adjunctul SRI şi procurorul general erau la dumnevoastră?

Oprea: - Cred că am fost destul de clar. Am intrat din respect pentru dumnevoastră şi pentru ascultătorii dumneavostră.

Gâdea: - Veţi merge la comisie dacă veţi fi invitat?

Oprea: - Nu ştiu dacă merg sau nu la comisie, dar nu am nimic de ascuns.

***

Jurnalistul Dan Andronic a scris recent că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, înalţi demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea şi l-au ajutat pe Traian Băsescu să câştige alegerile în faţa lui Mircea Geoană. 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi că informaţiile din spaţiul public legate de alegerile prezidenţiale din 2009 merită să fie investigate de o comisie parlamentară. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, în urmă cu o săptămână, că ar putea fi înfiinţată o comisie de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. 

"Eu cred că săptămâna viitoare putem înfiinţa comisia de anchetă", a spus Dragnea, la Antena 3. 

El a adăugat că, pe lângă foştii şefi ai SRI, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi fostul preşedinte Traian Băsescu, vor fi chemaţi la comisie, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, şeful STS, Marcel Opriş, Vasile Blaga, dar şi alte persoane. 

"Faptul că acum a ieşit această declaraţie şi că domnul preşedinte Traian Băsescu a confirmat ne dă toată justificarea pentru a înfiinţa această comisie de anchetă. Da, am vorbit cu colegii mei să verifice şi o să-mi spună mâine dacă eu, ca preşedinte al Camerei, pot să fiu preşedintele acestei comisii de anchetă. Mie mi se par lucruri foarte grave şi vreau să chemăm la audieri absolut toate persoanele despre care avem informaţii sau despre care pot apare informaţii în zilele următoare în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la acele alegeri", a adăugat Dragnea. 

Liderul PSD a mai spus că speră ca şi comisia parlamentară pentru controlul SRI să facă anchete pe acest subiect. 

Audierea lui Dan Andronic la Comisia pentru controlul SRI este inutilă în condiţiile în care s-a anunţat deja constituirea unei comisii de anchetă pentru alegerile din 2009, a declarat marţi preşedintele comisiei, Adrian Ţuţuianu. 

El a adăugat că pentru constituirea comisiei de anchetă trebuie să se reunească mai întâi Birourile permanente, unde se va decide convocarea plenului Parlamentului, apoi trebuie adoptată o hotărâre a Camerelor reunite privind constituirea comisiei şi aprobarea regulamentului de funcţionare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.