Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Firea: Am toată compasiunea pentru colegii liberali

firea gabriela

Senatoarea Gabriela Firea, purtător de cuvânt al PSD, critică atitudinea PNL faţă de noul Cod Fiscal. "Știu că e greu să faci opoziție atunci când guvernarea e performantă și din acest punct de vedere am toată compasiunea pentru colegii liberali. Nu pot să fiu însă de acord cu declarațiile ipocrite și, pe alocuri, iresponsabile cu care unii lideri ai PNL, în special cei din vechiul PDL, critică propunerile guvernului de modificare a Codului Fiscal", afirmă Firea, într-o declaraţie politică.

"Dacă ar critica deschis scăderea contribuțiilor de asigurări sociale sau a TVA-ului, dnii Predoiu, Ialomițianu și prietenii ar fi măcar consecvenți cu propriile concepții economice, doar au făcut parte din guvernul care a majorat taxele și a scăzut salariile și pensiile românilor. Dar fiind acum în goană după voturi încearcă să acrediteze ideea că momentul e nefavorabil, că economia nu e pregătită, că PSD vrea să lase următorului guvern visteria goală și haos în economie și alte asemenea.

La fel au spus și anul trecut că majorarea accizei la carburanți va antrena majorări de prețuri în cascadă, iar inflația a atins minime istorice în 2014, sau că scăderea CAS din ultimul trimestru va adânci la cote alarmante bugetul de asigurări sociale, ceea ce evident că nu s-a întâmplat.

În realitate, măsurile așa-zis de dreapta pe care le-a luat și le va lua guvernul Ponta nu sunt decât reparații firești ale unor situații anormale, precum și acțiuni în direcția transferului creșterii economice către buzunarele tuturor cetățenilor. Cum a fost posibil să se facă relaxare fiscală fără diminuarea echivalentă a prestațiilor sociale? Nu e nicio scamatorie sau păcăleală. Pur și simplu cheltuielile au fost eficientizate, concomitent cu măsuri ferme de combatere a evaziunii fiscale și de creștere a colectării la buget a taxelor și impozitelor.

Oricât ar încerca Opoziția să minimalizeze acest lucru, cifrele nu pot fi contrazise. Execuţia bugetară la 3 luni din 2015 arată nu numai că deficitul bugetar nu s-a înrăutăţit, ci din contră, faţă de un deficit bugetar programat de 6 miliarde lei, la 31 martie 2015 exista un excedent de 1,5 miliarde lei, deci o economie de 7,5 miliarde lei în primele trei luni ale anului. Astfel, potrivit dlui Cristian Socol, un economist a cărui voce este respectată inclusiv de adversarii politici sau ideologici, „economiile obţinute şi plăţile în avans pentru arierate şi despăgubiri din 2015 realizate în decembrie 2014 permit securizarea integrală a impactului negativ iniţial generat de reducerea TVA. Mai departe, subliniază dl Socol, efectele de runda a doua vor amplifica multiplicarea în economie a evoluţiilor pozitive, confirmând sustenabilitatea acestei măsuri de relaxare fiscală.

Acestea nu sunt doar lucruri cu care ne amăgim noi politicienii între noi, ci sunt lucruri pe care publicul le înțelege și le apreciază. Astfel, potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de CSCI, 59% din cei chestionați consideră că România se îndreaptă spre o direcție bună. Mai mult, potrivit aceluiași sondaj, trei sferturi dintre români susțin scăderea TVA la 20%, mai mult de jumătate apreciază pozitiv creșterea economică înregistrată de România în ultimii 3 ani, iar 50% dintre cei chestionați au o părere bună și foarte bună despre măsurile de combatere a evaziunii fiscale.

Există la noi la români o vorbă, potrivit căreia cine seamănă vânt, culege furtună. Asta au făcut guvernele PDL, au semănat teroare bugetară și au cules furtună electorală, iar acum, sub umbrela PNL încearcă să destabilizeze o guvernare cu adevărat performantă. Din păcate pentru ei însă, și din fericire pentriu români, guvernul Ponta a semănat disciplină bugetară, iar acum poate culege măsuri de relaxare fiscală, în beneficiul tuturor cetățenilor", mai afirmă Gabriela Firea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.