Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Firea este câștigătoarea meciului Dragnea-Grindeanu

Inquam Photos / Octav Ganea
Gabriela Firea Mihai Tudose

Din lupta cu Liviu Dragnea, premierul Grindeanu a ieșit înfrânt. Nu a fost susținut de Klaus Iohannis, nu a fost susținut de partid și a fost obligat să se alieze cu Victor Ponta. După ce a pierdut votul, acum nu mai are nici fieful din Timișoara la care să se întoarcă. Dl Dragnea iese și el șifonat. După ce a făcut curățenie în partid, dându-l afară, de exemplu, pe Mircea Geoană și marginalizându-l pe Victor Ponta, acum trebuie sa admită că rezistența împotriva sa se poate naște spontan. Mai mult, ca să scape de premier, liderul PSD a fost obligat să treacă partidul prin momente penibile. Probabil că nu există un efect imediat asupra electoratului PSD sau activului de partid dar, la următoarea gafă, atât partidul cât și simpatizanții PSD ar putea să fie mai puțin îngăduitori cu liderul maxim.

Gabriela Firea, în schimb, beneficiază din plin de schimbarea de gardă. Pentru început, putem observa cum problemele lui Dragnea eclipsează în media problemele sale din capitală. Opoziția spune că, la împlinita unui an de când a preluat guvernarea celui mai bogat oraș al țării, doamna primar se laudă tot numai cu proiecte și idei de viitor. Dar vocea (oricum firavă a) opoziției s-a topit în corul de emoție, speranță și disperare stârnit de schimbarea de guvern.

Apoi, doamna Firea poate să se laude cu fructele cooperării cu Guvernul Tudose. ELCEN, furnizorul de căldură al Bucureștiului se pare că va ajunge în administrarea Primăriei. Este acel furnizor care, nu demult, amenința că lasă Capitala fără căldură. Au existat voci care au pus la îndoială rațiunile economice, susținând inclusiv că prețul acțiunilor ELCEN (egal cu valoarea nominală) este cam mare. Rețineți, însă că, achiziționând ELCEN, doamna primar achiziționează putere, care putere poate fi apoi folosită în scop electoral sau chiar în alte scopuri.

Citiți și: ULTIMA ORĂ: Primăria Capitalei cumpără ELCEN. Urmează fuziunea cu RADET

La întâlnirea cu primarul Firea, premierul Tudose pare să fi promis că Metrorex va intra cumva în coordonarea Primăriei și că Primăria va primi mai ușor avize de la Ministerul Culturii.

Citiți și: Premierul Tudose a pus PUNCT conflictului dintre Primăria Capitalei şi Guvern – FOTO/VIDEO

Contează mult și coregrafia întâlnirii. Pentru un partid ierarhic ca PSD, faptul că premierul a mers în vizită la primar este plin de semnificații. Pe de o parte, dl Tudose semnalează că nu va mai face gesturile rebele ale lui Grindeanu.

Pe de altă parte, Gabriela Firea este singura din PSD care primește o asemenea viză. Asta stabilește poziția ei privilegiată în PSD. Dacă l-am considera pe Mihai Tudose un „rege minor”, atunci trebuie să admitem și faptul că regența nu mai este formată doar din dl Dragnea ci , acum, și din dna Firea.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.