Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Firea: 'Eu nu sunt de acord cu privatizarea sistemului de sănătate'

captura TV
gabriela firea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat joi că nu este de acord cu privatizarea sistemului de sănătate, dar susține stimularea investițiilor din domeniul clinicilor private câtă vreme măsurile nu sunt în detrimentul spitalelor de stat.

"În ceea ce privește cele 19 spitale din subordinea Primăriei Generale, am spus și nu îmi iau cuvântul înapoi. Chiar dacă în ultima perioadă este o campanie de denigrare a spitalelor în general, fie că sunt în subordinea primăriei, fie că sunt în subordinea ministerului, fie că sunt în subordinea sectoarelor. Eu nu sunt de acord cu privatizarea sistemului de sănătate, nu sunt de acord să îi ținem pe bolnavi la ușă. Sunt întru totul de acord să stimulăm și investițiile în sănătate în domeniul privat, dar nu în detrimentul spitalelor de stat, nu așa se face dezvoltare în această țară, nu umilindu-i pe medici, nu intrând în conflicte cu ei, nu sfidându-i pe medici, nu ținând partea doar companiilor străine sau ținând parte doar lobby-ului făcut de clinicile private", a afirmat Firea, în deschiderea evenimentului intitulat 'Pacientul — prioritate a reformei în sănătate', la care au participat și primarii de sector Dan Tudorache, Mihai Toader, Daniel Băluță și Gabriel Mutu

Gabriela Firea a adăugat că Primăria Generală intenționează să acopere diferența de plată pentru creșterea valorii tichetelor de masă acordate în sistemul medical, o hotărâre în acest sens urmând să fie supusă votului CGMB săptămâna viitoare.

"În ultima solicitare pe care am primit-o chiar săptămâna aceasta din partea sindicatului care îi reprezintă pe angajații din cele 19 spitale din subordinea Primăriei Generale a Capitalei se solicită ca Primăria Generală să acopere diferența de plată pentru creșterea valorii tichetelor de masă, acestor bonuri valorice extrem de importante pentru angajații din sănătate care au salarii foarte mici. Primarul general, prin persoana mea, va realiza acest proiect de hotărâre. Deja avem draftul acestui proiect și săptămâna viitoare avem ședință de Consiliu General și am discutat deja cu colegii mei consilieri generali și care sunt de acord și vor vota cu mare bucurie ca Primăria Generală să suporte această diferență. Deocamdată este o valoare, pentru cât a mai rămas din acest an, de circa 250.000 de euro, dar pentru anul viitor vom calcula întreaga valoare și ea să fie introdusă de la început în buget pentru ca valoarea tichetelor să fie completă și nu știrbită", a spus Firea. Potrivit primarului general al Capitalei, programul de guvernare al PSD prevede ca "salariul medicului care a ieșit de pe băncile școlii, deci primul său venit, să fie de 1.200 de euro, iar în funcție de gradele profesionale și medicale, salariul maxim să fie de 3.600 euro, la care firește se adaugă sporurile cuvenite, gărzile efectuate și tichetele de masă". "Deși se încearcă denigrarea medicilor, managerilor și spitalelor de stat și știm bine care sunt interesele. Până acum erau ascunse, se lucra printr-un lobby subtil, dar acum sunt deja pe față și sunt la nivel ministerial. Să dea Dumnezeu pentru binele pacienților din România ca după alegeri să avem un alt ministru al Sănătății, să nu mai avem un ministru al Sănătății care să mai lucreze în defavoarea românilor. Acest ministru tehnocrat al Sănătății refuză cu bună știință să facă decontările legale la Spitalul Sfânta Maria. (...) Nu este normal așa ceva", a completat Firea.

La rândul său, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a susținut că, în România, condiția medicilor este una cel puțin "precară", aproximativ 15.000 de cadre medicale alegând să profeseze în afara granițelor. În opinia sa, această alegere a medicilor este determinată atât de faptul că "sunt tratați din punct de vedere uman și profesional incredibil. (...) În loc să fie respectați așa cum se cuvine, se întâmplă exact invers".

Și Mihai Toader, primarul Sectorului 2, a declarat că, "indiscutabil, pacienții reprezintă prioritatea în reforma sistemului sanitar". "Este frustrant (...) momentul în care zeci de mii de cadre medicale părăsesc România și e normal să ne gândim că au o motivație foarte, foarte bună. Motivația pleacă de la faptul că nu sunt motivați financiar aici, dar nici măcar nu au satisfacția muncii pe care o îndeplinesc, nefiind recunoscută și sunt blamați pe nedrept", a susținut el. Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a subliniat că "o societate sănătoasă are nevoie de două elemente esențiale: de educație și de sănătate", însă pentru o bună funcționare a acestor două sisteme este necesar ca administrația centrală și cea locală să primească sprijinul Guvernului, conform Agerpres.

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a precizat că edilii social-democrați vor împlini toate promisiunile făcute românilor cu privire la modernizarea sistemului medical. "Tot ce am promis, o să facem și nu îmi e teamă de data noiembrie 2017 pentru că Guvernul PSD îmi va permite și ar fi și păcat ca o primărie care are suficienți bani să nu investească în sănătate", a spus acesta, explicând că Primăria sectorului 1 are o decizie potrivit căreia poate investi în spitale până în luna noiembrie 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.