Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Firea, la ceremonia dezvelirii bustului lui Alexander Dubcek / Galerie FOTO

gabriela firea dezvelire bust

Primarul General, Gabriela Firea, a participat astazi, 30 august, la ceremonia dezvelirii bustului dedicat omului de stat și politic slovac, Alexander Dubcek, care a fost amplasat in Parcul Sala Palatului.

La evenimentul organizat de Primaria Municipiului Bucuresti si Ambasada Republicii Slovace, au participat, alaturi de Primarul General, Gabriela Firea, ministrul afacerilor externe al Slovaciei, E.S. domnul Miroslav Lajcak si ministrul afacerilor externe al Romaniei, E.S. domnul Lazar Comanescu.

Vladimir Putin, ARESTAT într-un supermarket din Florida

La ceremonie au mai fost prezenți ambasadorul Republicii Slovace la București, Gabor Jan, președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, fostul președinte Emil Constantinescu, foștii miniștri de Externe Titus Corlățean și Bogdan Aurescu, academicienii Constantin Bălăceanu Stolnici și Răzvan Theodorescu, presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat, Petru Filip, precum și senatorul PSD Ecaterina Andronescu.

"Putem fi mândri ca români pentru că atunci când Alexander Dubcek a avut curajul să lanseze Primăvara de la Praga, România a fost singura țară din blocul sovietic care i-a fost alături. De aceea, în semn de mulțumire și prețuire a acestei prietenii, dl ambasador Gabor Jan ne-a propus să amplasăm în capitala României bustul lui Alexander Dubcek, bust donat de Ambasada Republicii Slovace. Am acceptat propunerea domnului ambasador, nu fără emoții, determinate de termenul foarte scurt pe care îl aveam la dispoziție pentru a realiza proiectul. Mă bucur că am reușit să ne onorăm promisiunea făcută și mulțumesc încă o dată domnului ambasador pentru acest gest făcut în numele poporului slovac pentru poporul român. Inaugurarea de astăzi reprezintă și gestul nostru, al românilor, de respect față una dintre cele mai marcante personalități din istoria recentă a Slovaciei și față de valorile pentru care a luptat președintele Dubcek – libertate, demnitate, respect" a declarat Primarul General, Gabriela Firea.

Cioloș a numit un nou șef la DIPI. Cine îi ia locul lui Rareș Văduva

La randul sau, ministrul de externe slovac, Miroslav Lajcak, a declarat ca: "Slovacia apreciaza faptul ca bustul sau si-a gasit un loc reprezentativ intr-unul din principalele orase ale Europei, si mai ales chiar in centrul acestuia. La data de 21 august 1968 armatele pactului de la Varsovia au intrat in Cehoslovacia si au oprit viziunile indragitului politician. Romania a fost singura care nu a acceptat sa ia parte la acele acte dezonorante. De la Bucuresti a plecat mesajul clar la nivel mondial ca este vorba de o amenintare la adresa pacii si o incalcare a dreptului international. Si acesta este motivul pentru care Dubcek si Bucurestiul vor ramane legati pentru totdeauna. Actul festiv de astazi confirma nivelul extraordinar al relatiilor slovaco-romane care au radacini istorice foarte lungi. In numele guvernului slovac, multumesc Primariei Bucuresti si in special doamnei primar Gabriela Firea."

Halep face ravagii la US Open: Victorie categorică în primul tur

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat la randul sau "este o deosebita onoare sa fiu aici astazi intr-un moment cu o semnificatie si simbolistica cu totul deosebita pentru relatiile romano-slovace, pentru legaturile dintre cele doua popoare, dezvelirea bustului omului politic si conducatorului de atunci al Cehoslovaciei, Alexander Dubcek, personaj simbol al Primaverii de la Praga. Pe parcursul celor peste 23 de ani, de cand Romania a stabilit relatii diplomatice cu noul stat independent slovac acestea au fost constant confirmate de o viziune comuna asupra evolutiilor la nivel regional si european. Relatiile dintre statele noastre sunt excelente si, mai mult, au perspective de dezvoltare in continuare atat in plan bilateral cat si european".

La finalul ceremoniei, Primarul General i-a invitat pe bucuresteni sa vina sa vada bustul nou amplasat in parcul Sala Palatului si "sa-si aduca aminte de istoria noastra si impreuna sa tragem invatamintele necesare".

NOTA

Bustul lui Alexander Dubcek a fost donat Primariei Generale a Capitalei Municipiului Bucuresti de catre Ambasada Republicii Slovace in Romania, prin ambasadorul extraordinar si plenipotentiar, Gabor Jan, pentru a fi amplasat in Municipiul Bucuresti, zona Pietei Palatului, parcul Sala Palatului, sector 1.

Oferta de donatie a fost aprobata de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, in sedinta din data de 25 august, iar cheltuielile necesare pentru amplasarea monumentului au fost sustinute din bugetul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic, conform hotararii de consiliu.

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.