Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Găselniță imorală, perfect constituțională: Parlamentul-FANTOMĂ s-a inventat cu ajutorul PNL

Inquam Photos / Octav Ganea
Inaquam Dacian Ciolos Parlament

PSD a convocat o sesiune extraordinară suficient de lungă încât să acopere toată vacanța parlamentară, astfel încât Guvernul să poată emite Ordonanțe de Urgență. Asta nu înseamnă că aleșii sunt puși la muncă și-și pierd de tot vacanța, ci că Parlamentul va lucra doar pe hârtie, iar Cabinetul Grindeanu poate să emită OUG-uri în voie. La crearea aceste sesiuni extraordinare-fantomă a contribuit și PNL, notează Adevărul.

De la 1 ianuarie, Parlamentul a intrat în vacanță, iar Constituția restrânge dreptul Guvernului de a legifera într-o astfel de perioadă. Joi a fost votată o lege prin care Guvernul era abilitat să emită ordonanțe simple, dar PNL, susținut de parlamentari USR și PMP, a atacat-o la Curtea Constituțională.

Cristoiu aruncă BOMBA: 'Am un Dosar a cărui publicare ar zgudui România! Cine-l vrea?!'

PSD nu a mai așteptat verdictul magistraților și a venit cu o manevră procedurală: a convocat o sesiune extraordinară care să dureze toată vacanța. Astfel, Cabinetul Grindeanu nu mai are nevoie de nicio lege de abilitare de tipul celei pe care liberalii au contestat-o la CCR. Mai mult, nu doar că va putea emite Ordonanțe simple, dar va putea emite și Ordonanțe de Urgență, prin care pot fi modificate inclusiv legi organice. Guvernul are, astfel, putere totală de legiferare, chiar dacă, practic, parlamentarii nu se vor prezenta la lucru.

Soția unui fost consilier PNL, găsită MOARTĂ în casă

Ce s-a întâmplat luni la Parlament, când doar 35 de deputaţi din 325 au fost prezenţi, ilustrează perfect atitudinea pe care aleşii o vor avea în următoarele trei săptămâni. Nici măcar Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, nu a fost prezent la şedinţa de plen. Întrebat de jurnalişti de ce a lipsit, în condiţiile în care se afla în clădirea Parlamentului, Dragnea a răspuns: „M-am pregătit să vin să vorbesc cu voi“, trecând apoi la alt subiect. Deputatul PMP Robert Turcescu a aşteptat ca Dragnea să termine discuţia cu jurnaliştii, apoi l-a luat la rost, deși se anunțase public încă de duminică că va avea loc acest plen iar deputații au primit si un sms prin care erau informați ce urmează să se întâmple.

Procedura este perfect constituțională. Liberalii probabil au încercat, prin atacarea legii la CCR, să facă Opoziție, dar le-a ieșit fix pe dos. Ulterior, președintele social-democrat nu a făcut decât să manevreze legea în interesul Guvernului Grindeanu.

Cu o lege de abilitare, Guvernul ar fi stat în cleştele ordonanţelor simple, care nu pot influenţa foarte mult legislaţia. Acum se poate jongla cu ordonanţe de urgenţă, care ar putea modifica şi legi sensibile, şi pe care Parlamentul nici măcar nu este obligat să le dezbată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.