Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Geoană, despre atacul SUA: 'Idila între Trump și Kremlin s-a SFÂRȘIT înainte de a începe'

www.agerpres.ro
atac rachete SUA Siria

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană consideră că atacul aerian american în Siria reprezintă un gest care marchează o schimbare "radicală" de politică a SUA faţă de Siria, începutul "unei reimplicări mult mai energice" a Statelor Unite în Orientul Mijlociu.

"Este un gest care marchează o schimbare radicală de politică americană faţă de Siria şi faţă de Orientul Mijlociu. Într-un fel idila pe care mulţi o anticipau între noua administraţie americană şi Kremlin s-a sfârşit înainte de a începe. Este clar că, pe lângă indignarea legitimă în faţa unui atac odios cu armă chimică împotriva populaţiei civile, există şi un calcul strategic mai amplu. Cred că este prima mişcare pentru reaşezarea tablei de şah în Orientul Mijlociu. Niciun preşedinte american nu poate să asiste impasibil la revenirea în forţă a Federaţiei Ruse în Orientul Mijlociu, zonă din care a fost alungată de Henry Kissinger şi Richard Nixon în anii '70. Nu este vorba doar de Siria, este vorba de Egipt, de Liban. Este vorba de o situaţie pe care nicio administraţie americană nu o poate contempla fără să ia măsurile de contracarare", a afirmat, vineri, pentru AGERPRES, Mircea Geoană.

Citește și: Prima REACŢIE oficială a României: 'SUA au acţionat corect'

În opinia fostului ministru de Externă, "există şi riscul de reacţii" din partea Federaţiei Ruse.

"Mă aştept, de asemenea, ca acest gest să fie însoţit de o relansare extrem de energică a activităţilor împotriva ISIS şi nu este exclus, mai ales după ultimele declaraţii ale preşedintelui american, ca şi subiectul iranian să reapară în discuţie. Iar în zona Israel - Palestina, faptul că pentru prima dată în 40 de ani un preşedinte american vorbeşte de o soluţie a unui singur stat Israel şi nu a două state - Israel, Palestina - ne arată că asistăm de fapt la începutul unei reaşezări a Orientului Mijlociu. Există şi riscul de reacţii şi contra-reacţii din partea Federaţiei Ruse sau a Iranului sau altor puteri regionale, dar nu aş vrea să citim aceste atacuri de azi-noapte într-o logică singulară. Este clar începutul unei reimplicări mult mai energice a Statelor Unite în Orientul Mijlociu", a spus Geoană, potrivit Agerpres.

Statele Unite au lansat rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, au declarat oficiali americani citaţi de Reuters, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuieşte forţele preşedintelui sirian Bashar Al-Assad.

Unul dintre oficiali a precizat că mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ţinte din baza "Shayrat".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.