Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Geoană despre prezidenţialele din 2009:MAE a refuzat să trimită acasă procesele-verbale din diaspora

Mircea Geoana

Ministerul de Externe a refuzat, la alegerile prezidenţiale din 2009, să trimită acasă procesele-verbale din diaspora, a afirmat marţi fostul candidat social-democrat la acest scrutin, Mircea Geoană, la audierile din comisia parlamentară de anchetă. "Din punctul meu de vedere, este neobişnuit, nefiresc şi, din punctul meu de vedere, o încercare deliberată de ascundere a urmelor - solicitarea pe care noi am făcut-o ca partid, nu la CCR, pentru că nu era locul acolo, de exemplu, de obţinere a proceselor-verbale din străinătate. Ministerul de Externe din acea perioadă a refuzat ceea ce era obligaţia legală - aceea de a trimite acasă procesele-verbale din diaspora şi acel lucru nu a fost făcut. De ce? A ascuns acest lucru. E un act deliberat, asta nu pot să spun, dar mi se pare destul de ciudat. (...) Şi, din câte ştiu, a existat şi un ordin intern de la Ministerul de Externe care a dat secţiilor din ambasade instrucţiuni de a nu trimite procesele-verbale acasă care, în acel moment, puteau să fie un element probatoriu destul de interesant. De ce s-a întâmplat acest lucru, nu ştiu, dar cred că putem să ne întrebăm de ce un demers firesc şi legal a fost obstrucţionat printr-un demers administrativ din partea conducerii Ministerului de Externe din acea perioadă", a afirmat Geoană.

Pe de altă parte, a arătat el, în analiza momentului rupturii coaliţiei de guvernare din acel moment, "în mod evident, miza principală a fost recăpătarea accesului partidului prezidenţial pe ce înseamnă, de fapt, poziţia de la Ministerul de Interne". "E o poveste mai veche, o competiţie pe care nici azi n-o înţeleg în profunzime, dar în mod clar a existat şi a continuat să existe şi după 2009 o dorinţă de a avea Ministerul de Interne sub control. (...) Nu e niciun dubiu că dorinţa de a avea acces complet la butoanele guvernării a fost principala motivaţie şi de calcul politic din partea preşedintelui perioadei respective. Din discuţiile avute în interiorul coaliţiei din acel moment ni s-a spus extrem de clar - şi asta a contat destul de mult în decizia PSD de a părăsi guvernarea - că, indiferent ce propunere am face, ea va fi respinsă şi că practic divorţul este inevitabil. Puteam să venim cu orice nume. (...) După 2009, în mod clar, există o anumită conivenţă între conducători ai unor instituţii de forţă ale statului român şi mediul politic. (...) Informaţiile pe care le-am avut în întreaga perioadă 2007 - 2009 şi după 2009, din informaţii obişnuite din spaţiul politic şi public, arată că a existat în mod evident un dialog permanent şi aproape instituţionalizat între lideri de organizaţii şi lideri politici, inclusiv din PSD, ceea ce m-a făcut să afirm că a existat un plan de a crea un adevărat cal troian, de a crea un element de presiune şi de influenţă", a susţinut Geoană, conform Agerpres.

El a declarat că nu a făcut "o vendetă sau obsesie" din pierderea alegerilor, chiar dacă a acceptat rezultatul "strângând din dinţi". "Am respectat jocul democratic, chiar dacă a fost unul strâmb, ţara trebuia să meargă înainte", a spus fostul lider al PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.