Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

George Ciamba participă la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului şi la Conferinţa de Dezarmare

george ciamba

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, va lansa un apel la consolidarea eficienţei Consiliului ONU pentru Drepturile Omului şi va sublinia importanţa negocierilor în domeniul dezarmării nucleare, cu ocazia participării, în perioada 28 februarie - 1 martie, la Geneva, la reuniunea de nivel înalt a sesiunii Consiliului şi la segmentul de nivel înalt al Conferinţei de Dezarmare, informează MAE.

În cadrul Conferinţei de Dezarmare, secretarul de stat va reconfirma sprijinul politic al României pentru singura conferinţă diplomatică permanentă cu rol de for multilateral de negociere în domeniul dezarmării şi va sublinia importanţa negocierilor în domeniul nuclear, pe tematica Tratatului de interzicere a producţiei de material fisionabil în scopuri militare, se arată într-un comunicat al MAE dat publicităţii luni. În egală măsură, va fi reconfirmat ataşamentul României faţă de cadrul multilateral al dezarmării internaţionale şi al instrumentelor de neproliferare, atât la nivel global, cât şi regional, precum şi faţă de aplicarea cu bună credinţă a obligaţiilor rezultate din regimurile juridice la care România este parte.

George Ciamba va avea o serie de întâlniri cu directorul general al Oficiului ONU la Geneva şi secretarul general al Conferinţei pentru Dezarmare, Michael Moeller, cu Reprezentantul special pentru drepturile omului al Uniunii Europene, Stavros Lambrinidis, şi cu adjunctul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Kate Gilmore. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului are ca principală responsabilitate promovarea, la scară universală, a protecţiei drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, de o manieră obiectivă şi nediscriminatorie. În acest an, Consiliul parcurge un proces de evaluare a activităţii şi funcţionării sale, conform rezoluţiei de înfiinţare, conform Agerpres.

În octombrie 2010, România a fost desemnată, alături de alte patru state, să faciliteze unul dintre cele cinci segmente ale procesului de evaluare. Calitatea de facilitator este exercitată de Reprezentantul Permanent al României pe lângă Oficiul ONU de la Geneva. România a deţinut un prim mandat de membru în Consiliu în perioada 2006-2008, pe parcursul căruia a exercitat şi preşedinţia acestui organism în anii 2007-2008. Conferinţa de Dezarmare este forumul consacrat pentru realizarea de progrese pe temele de interes larg în domeniul dezarmării nucleare şi neproliferării. Activitatea de fond a Conferinţei a rămas blocată în ultimii ani, din cauza imposibilităţii adoptării, prin consens, a programului de lucru. În perioada 23 ianuarie - 19 februarie a.c., România a deţinut mandatul de preşedinte al Conferinţei pentru Dezarmare. În acest context, la 17 februarie, Conferinţa pentru Dezarmare a adoptat, prin consensul statelor membre, decizia privind instituirea unui grup de lucru cu tema "Calea de urmat" pentru a identifica elementele comune care pot sta la baza adoptării unui program de lucru cu un mandat de negociere, aspect care creează premisele de relansare a activităţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.