Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Georgian Pop, dezvăluiri spectaculoase din culisele SRI - acoperiți, interceptări

romaniatv.net
georgian pop

Georgian Pop, presedintele comisiei parlamentare de control al SRI, a explicat pentru prima data cum functioneaza sistemul de interceptari telefonice si de ce considera ca din punct de vedere tehnic cele ilegale sunt imposibile.

In mandatul meu sunt sute de acte de control. Daca avem indicii ca in situatia X nu s-a respectat legea, declansam un control si, pana la urma, in urma verificarilor pe care ei si le fac intern, primim un document semnat si asumat de catre director, iar pe ordin intern sunt si semnaturi ale celor care verifica. Acesta este raspunsul si reprezinta esenta controlului parlamentar. Putem sti potrivit documentului oficial al statului roman ca nu se confirma suspiciunea de ilegalitate si de abuz”, a spus Georgian Pop.

DOLIU în fotbalul românesc. Unul dintre cei mai mari ANTRENORI a murit

Totodata, Georgian Pop a dat detalii despre functionarea SRI si modul in care sunt eliberate mandatele de siguranta nationala.

In unitatile SRI exista doua structuri distincte care nu se subordoneaza comandantilor. Cea juridica si cea de protectie interna. Deci niciodata responsabilii de la juridic si protectie interna din unitatea, zic la intamplare, Vaslui nu se subordoneaza comandantului de la Vaslui”, a declarat Pop.

„Cand un ofiter din Vaslui solicita un mandat de securitate nationala pe un caz se adreseaza comandantului de unitate. Acesta trimite solicitarea ofiterul juridic de la Vaslui, care nu ii e subordonat comandantului de la Vaslui, si acesta trebuie sa stabileasca daca aceasta solicitare se incadreaza in normele legale.
Fiind subordonat direct celor de la Bucuresti, ofiterul juridic nu poate fi supus presiunii comandantului: da avizul sau te dau afara. Aprobarea ofiterului juridic de la Vaslui e contraverificata de unitatea centrala de la Bucuresti dupa care pleaca la procurorul generalcare poate sa aprobe sau sa respinga solicitarea.
Daca procurorul general o respinge se intoarce, daca o accepta se duce la presedintele ICCJ care prin judecatori anume desemnati emite mandatul sau respinge solicitarea.
Daca cererea de mandat este respinsa, si s-a mai intamplat, ofiterii de la juridic care au aprobat solicitarea primesc o bila neagra si cariera lor are de suferit. Nimeni nu se joaca cu propria cariera si fiecare stie ca protectia cea mai buna e sa respecte legea
”, a continuat acesta.

Cristian Tudor Popescu, despre Tăriceanu: 'Călăuza penalilor și protectorul lor în Parlament'

Intr-un interviu pentru Ziare.com, presedintele comisiei SRI a vorbit despre numarul real de agenti SRI, dar si despre verificarile comisiei in privinta "acoperitilor".

"Competenta de control a comisiei e controlul de legalitate. In speta, noi verificam daca SRI are ofiteri acoperiti acolo unde legea nu permite: justitie, politica. A fost una dintre primele verificari pe le-am facut la inceputul mandatului. Si dupa aceea am repetat controlul. Acestea sunt limitele legale ale controlului parlamentar si nu numai la noi. Nicaieri in lumea asta, nici in UE, nici in SUA, nici in Japonia, o comisie parlamentara de control nu se poate duce sa se uite in documentele lor.

Suntem informati prin documente oficiale asumate negru pe alb. Daca peste un an sau peste 30 de ani se va dovedi ca, in baza cererii de control, SRI a transmis la comisie ca nu are niciun ofiter incompatibil in zone in care nu ii permite legea desi avea, cine a semnat plateste
", afirma Pop.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.