Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania/alegeri: Angela Merkel este considerată cel mai competent candidat la postul de cancelar (sondaj)

merkel

Cancelarul Angela Merkel se bucură de încrederea germanilor în ce priveşte capacităţile sale de politician, indică un sondaj de opinie realizat de institutul Emnid, care subliniază sprijinul puternic faţă de şefa conservatorilor cu câteva zile înainte de alegerile federale, ce vor avea lor pe 24 septembrie, relatează miercuri agenţia Xinhua. Emnid a intervievat alegători germani, în cadrul unui sondaj realizat pentru postul de televiziune N24, în legătură cu nivelul de competenţă al candidaţilor pentru postul de cancelar din partea celor şase mari partide din diferite zone politice.

Merkel se află pe primul loc la aproape fiecare domeniu politic, surclasându-l pe tema Europei chiar şi pe fostul preşedinte al Parlamentului European Martin Schulz, candidat din partea Partidului Social-Democrat (SPD). Candidata partidului Alternativa pentru Germania (AfD), Alice Weidel, întruneşte cele mai mici punctaje în toate domeniile.

Astfel, potrivit sondajului, 55 % dintre cei chestionaţi au ales-o pe Angela Merkel drept candidat cu competenţe economice, ea fiind urmată de Christian Lindner, preşedintele Partidului Liber-Democrat (FDP), cu 32 %, în timp ce Martin Schulz se clasează pe locul al treilea, cu 31 %. Cem Oezdemir, din partea partidului ''Verzii'' (ecologiştii), întruneşte 17 %, Sahra Wagenknecht (Partidul Stângii) - 12 %, iar Alice Weidel (AfD) - doar 6 %.

Cu toate că Schulz nu a fost activ pe scena politică germană în ultimii ani datorită îndelungatei sale cariere la Parlamentul European, el nu este considerat mai competent decât dna Merkel în ceea ce priveşte politica europeană. Astfel, 59 % dintre respondenţi o consideră pe Angela Merkel ca fiind competentă la acest capitol, 46 % pe Schulz, care este urmat de Oezdemir (21 %), Lindner (18 %), Wagenknecht (12 %) şi Weidel (5 %).

Deşi politica lui Merkel privind criza refugiaţilor a fost puternic criticată, sunt mai puţini cei care cred că opozanţii politici ai cancelarului pot avea o politică mai solidă în ce priveşte refugiaţii decât a avut ea. La acest capitol, Angela Merkel este considerată competentă de către 52 % dintre cei intervievaţi, fiind urmată de Schulz (35 %), Oezdemir (28 %), Wagenknecht (22 %), Lindner (19 %) şi Weidel (11 %).

Justiţia socială este singurul capitol în care Schulz este perceput ca având cel mai înalt grad de competenţă, comparativ cu Merkel. ''Este timpul pentru mai multă justiţie'', acesta este motto-ul cu care SPD şi-a făcut campanie pentru alegeri. Schema de asigurări pentru cetăţeni propusă de Schulz, renunţarea la limitarea temporală, considerată nefondată, a locului de muncă, precum şi eliminarea exceptărilor de la salariul minim, toate acestea i-au convins pe participanţii la sondaj: 44 % îl consideră pe Martin Schulz ca fiind competent, în timp ce Angela Merkel întruneşte 40 %, conform Agerpres.

Referitor la competenţele privind politicile de mediu, candidatul ecologist Oezdemir este considerat cel mai capabil, fiind preferat de 49 % dintre cei intervievaţi. El este urmat de Merkel (39 %), Schulz (24 %), Wagenknecht (16 %), Lindner (15 %) şi Weidel (6 %).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.