Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania anunță că trimite armata aproape de granița cu Rusia

putin merkel

Germania doreşte să joace un rol relevant în consolidarea cu trupe NATO a frontierei Alianţei cu Rusia, a declarat joi cancelarul Angela Merkel, dar ea a insistat totodată asupra continuării dialogului cu Moscova, transmite agenţia EFE.

După întâlnirea avută la Berlin cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şefa guvernului german a afirmat că ţara sa este dispusă să-şi asume o contribuţie importantă pentru concretizarea propunerii Alianţei privind desfăşurarea a patru batalioane multinaţionale în cele trei state baltice (Estonia, Letonia şi Lituania) şi în Polonia.

Citește și: Razvan Firea, fiul vitreg al Gabrielei Firea: Cand veti merge la vot, sa nu va alunece stampila din greseala pe numele meu

Merkel a precizat că trupele germane ar putea participa la batalionul din Lituania.

La rândul său, Stoltenberg a declarat că Germania ar putea primi comanda unuia dintre cele patru batalioane, decizie care cel mai probabil va fi luată la summitul NATO, ce se va desfăşura la Varşovia pe 8 şi 9 iulie.

Pe de altă parte, cancelarul Merkel a cerut să fie menţinute deschise canalele de dialog cu Moscova, susţinând mai ales organizarea unei reuniuni în cadrul Consiliul NATO-Rusia înaintea summitului Alianţei.

Citește și: Problema de clasa II-a la care părinții nu știu să răspundă

Referindu-se la acest aspect, Stoltenberg a apreciat că 'dialogul şi apărarea nu sunt contradictorii', subliniind că Alianţa doar răspunde agresivităţii Rusiei - în special în problema Crimeii - în mod 'proporţional şi liniar' cu Actul fondator NATO - Rusia, semnat în anul 1997.

Fără a intra în detalii, secretarul general al NATO a menţionat că propunerea experţilor militari priveşte crearea de batalioane 'robuste', dar care nu vor fi 'substanţiale', în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, unităţi alcătuite din efective 'multinaţionale' şi care vor fi desfăşurate pe 'bază de rotaţie'.

Citește și: Cum își lasă pușcăriașii gravide iubitele: Le trimit pixuri pline cu spermă pentru FIV

Este important ca batalioanele să fie 'multinaţionale', a insistat Stoltenberg, pentru a se transmite astfel un 'semnal clar' că orice agresiune împotriva unui membru al NATO va primi - aşa cum prevede articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic - un răspuns comun din partea tuturor membrilor Alianţei.

Cât despre caracterul 'robust' al respectivelor batalioane şi desfăşurarea lor 'prin rotaţie', Stoltenberg a explicat adoptarea acestor concepte pentru a nu se încălca Actul fondator NATO - Rusia, prin care Alianţa s-a angajat să nu desfăşoare trupe 'substanţiale' şi pe o bază permanentă în apropierea frontierelor Rusiei.

Citește și: O tânără de 24 de ani a murit din cauza plăcerii când se masturba

La acest capitol, cancelarul Merkel a cerut ca Actul fondator NATO - Rusia să rămână valabil şi să fie respectat.

În opinia lui Stoltenberg, amplasarea celor patru batalioane 'de descurajare credibilă' în flancul estic al Alianţei nu are ca obiectiv 'provocarea, ci prevenirea unui conflict cu Rusia'. Moscova a folosit forţa pentru 'a modifica frontierele', a continuat el referindu-se la Crimeea, motiv pentru care NATO trebuie să răspundă, sporindu-şi atât capacitatea de reacţie în faţa unei agresiuni, cât şi prezenţa, dar fără să se angajeze într-o 'cursă a înarmării'.

Vorbind apoi despre raporturile generale cu Rusia, Stoltenberg a estimat că situaţia actuală nu este comparabilă cu cea de pe vremea Războiului Rece, dar distanţa faţă de 'relaţia strategică' la care s-a dorit să se ajungă prin acordul din anul 1997 este totuşi considerabilă, scrie agerpres.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.