Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania doreşte să grăbească expulzările de imigranţi ilegali

dailymail.co.uk
politie germania

Guvernul german a adoptat miercuri un controversat proiect de lege care vizează grăbirea expulzărilor a mii de solicitanţi de azil ale căror cereri au fost respinse, în timp ce o polemică se intensifică deja în Germania referitor la repatrierile către Afganistan, relatează AFP. Măsurile guvernului Angelei Merkel, care trebuie să fie aprobate de către parlament, au făcut obiectul unui acord prealabil de principiu în urmă cu două săptămâni între landuri, responsabile în ţară cu punerea în practică a măsurilor de expulzare, şi guvernul federal. Cancelarul încearcă astfel să dea dovadă de fermitate, în timp ce ea rămâne foarte criticată, chiar şi în tabăra sa conservatoare, pentru că a deschis porţile pentru mai mult de un milion de migranţi în perioada 2015-2016.

Textul de lege prevede grăbirea şi facilitarea expulzărilor de solicitanţi de azil ale căror cereri au fost respinse, cum a fost în cazul tunisianului Anis Amri (24 de ani), autorul atentatului jihadist cu camion-berbece din 19 decembrie de la Berlin, soldat cu 12 morţi. Tânărul, a cărui cerere a fost respinsă, nu a putut fi extrădat din cauza - potrivit Berlinului - lipsei de cooperare din partea autorităţilor tunisiene.

Acum, Germania vrea să crească de la patru la zece zile durata de menţinere în detenţie a migranţilor cu cererile respinse şi consideraţi de către poliţie ca fiind potenţial periculoşi, în aşteptarea expulzării lor. Solicitanţii de azil care vor minţi în legătură cu identitatea lor sau care încalcă legea se vor confrunta cu sancţiuni mai severe, precum purtarea unei brăţări electronice pentru a fi supravegheate plecările şi venirile lor. Un alt punct avut în vedere este posibilitatea pentru autorităţi de a avea acces la datele conţinute de telefoanele mobile ale solicitanţilor de azil în cazul unor îndoieli privind identitatea lor. ''Telefoanele mobile şi calculatoarele ţin de domeniul îndeosebi de sensibil al sferei private'', a criticat miercuri partidul de opoziţie Die Linke (stânga radicală), în timp ce şeful formaţiunii liberale Partidul Liber-Democrat (FDP), Christian Lindner, a cerut ''garanţii'' solide, conform Agerpres.

''Situaţia din Afganistan s-a deteriorat în mod clar anul trecut'', înregistrându-se o recrudescenţă a violenţelor între forţele guvernamentale şi insurgenţii islamişti, a estimat miercuri Markus Beeko, secretarul general al filialei Amnesty International din Germania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.