Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania face o propunere ce va schimba viitorul UE: Ce vor nemții

uniunea-europeana

Preşedintele comisiei pentru afaceri externe din Bundestag, Norbert Roettgen, a propus un model flexibil de parteneriat între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, care ar putea pune această ţară pe picior de egalitate cu Elveţia, Turcia sau Ucraina şi ar evita problema spinoasă a libertăţii de mişcare, notează miercuri DPA.

Una din nemulţumirile principale ale britanicilor care au votat la referendum pentru Brexit a fost accesul liber pe piaţa muncii din ţara lor al lucrătorilor europeni. Bruxellesul insistă însă că aceasta este o condiţie esenţială în schimbul accesului Marii Britanii pe piaţa unică europeană.

Citește și: Terra a intrat într-o nouă epocă geologică: Ce a determinat această schimbare importantă

'A cere libertate de mişcare nerestricţionată ar sta în calea unei cooperări de succes şi în beneficiul reciproc între UE şi Marea Britanie', a afirmat Roettgen într-un interviu pentru agenţia germană, estimând că ar fi o greşeală luarea de măsuri 'punitive' împotriva Londrei.

Creştin-democratul german a propus o Europă cu trei niveluri, cu un nucleu format din zona euro, urmat de restul statelor UE şi de un al treilea grup de state partenere, din care ar putea face parte Elveţia, Ucraina, Turcia, dar şi Marea Britanie.

Citește și: Judecătorul care a dispus arestarea și extrădarea româncei Anamaria Nedelcu în Canada a fost eliberat din funcție de Klaus Iohannis

De altfel, ideea este prezentată într-un document pregătit de Norbert Roettgen şi alţi patru experţi influenţi, publicat luni de think-tank-ul Bruegel, cu sediul la Bruxelles. Ceilalţi patru sunt Jean Pisani-Ferry, directorul centrului de politici al socialiştilor francezi, Paul Tucker, fost viceguvernator al Băncii Angliei, Andre Sapir, economist belgian şi fost consilier al preşedintelui Comisiei Europene, şi Guntram Wolff, directorul Bruegel.

Potrivit DPA, ideea ar putea irita Turcia, stat care a început în 2005 negocierile de aderare la UE. În perioada scursă de atunci s-au înregistrat totuşi puţine progrese, iar măsurile de represiune luate de Ankara după puciul eşuat din luna iulie au complicat şi mai mult perspectiva aderării.

Roettgen afirmă însă că modelul ar oferi Turciei o perspectivă pe termen mediu mai realistă şi are aduce 'un element de onestitate în această relaţie', titrează agerpres.ro.

Citește și: Viktor Orban o felicită pe Simona Pop, medaliată cu aur la Olimpiada de la Rio: Sportiva vrea cetățenia maghiară

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.