Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania îi răspunde lui Recep Tayyip Erdogan: 'E un act ieșit din comun'

reuters
Erdogan

Şeful diplomaţiei germane, Sigmar Gabriel, a denunţat vineri 'ingerinţa lui Erdogan în campania electorală' din Germania, după ce preşedintele turc i-a îndemnat pe alegătorii germano-turci să voteze împotriva creştin-democraţilor, social-democraţilor şi Verzilor, informează AFP.

'Este un act de ingerinţă în suveranitatea ţării noastre ieşit din comun', a estimat ministrul de externe al Germaniei, membru al SPD, într-un interviu oferit unor publicaţii regionale. 'Această ingerinţă în campania electorală arată că el vrea să monteze oamenii unii împotriva altora în Germania' înainte de scrutinul din 24 septembrie, a adăugat el.

Citește și: Ieșire furtunoasă a lui Rareș Bogdan! „De unde demența asta?”

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a îndemnat vineri pe turcii ce locuiesc în Germania să nu voteze nici pentru Uniunea Creştin-Democrată (CDU), nici pentru Partidul Social-Democrat (SPD), nici pentru Verzi la alegerile legislative din septembrie, calificând aceste partide drept 'duşmani ai Turciei'.

Diaspora turcă din Germania, alcătuită din circa trei milioane de persoane, este cea mai importantă din lume şi aproape 1,2 milioane de turci au de asemenea naţionalitate germană, ceea ce le va permite să voteze în alegerile legislative.

Citește și: Guvernul Tudose le pregătește o adevărată lovitură producătorilor de apă minerală! Despre ce e vorba

La rândul său, candidatul social-democrat pentru funcţia de cancelar federal, Martin Schulz, a estimat că Erdogan, care îşi multiplică atacurile împotriva liderilor germani, 'a pierdut orice măsură'. 'Suntem cu atât mai mult alături de cei care luptă pentru o Turcie liberă şi democrată', a notat el pe Twitter.

Copreşedintele Comunităţii turce din Germania, una dintre organizaţiile reprezentative, Atila Karaborklu, a criticat obiectivul preşedintelui turc de a 'diviza societatea germană'.

Citește și: Umbra lui Klaus Iohannis! Totul despre bruneta MISTERIOASĂ care este mai mereu lângă președintele României

Electoratul turc din Germania, muncitori sau copiii muncitorilor turci veniţi să lucreze în Germania, votează în mod tradiţional pentru SPD. De asemenea, o largă majoritate dintre turcii care locuiesc în Germania sunt simpatizanţi ai lui Erdogan.

Sigmar Gabriel i-a îndemnat pe turcii din Germania 'să se ridice împotriva acestei tentative' a lui Erdogan de a se amesteca în dezbaterea politică germană. 'Să le arătăm celor care încearcă să ne divizeze că nu vom marşa la acest joc perfid', a subliniat el în faţa jurnaliştilor grupului media Redaktionsnetzwerk.

Citește și: Suma colosală pe care o pierde o rețea de socializare dacă îi blochează contul lui Trump

Relaţiile dintre ţările europene şi Turcia, stat membru al NATO şi candidat la aderarea la Uniunea Europeană, s-au tensionat după epurările care au avut loc în Turcia după puciul eşuat de anul trecut, unele ţări europene exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu amploarea epurărilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.