Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania împinge UE să se alieze cu China

www.mediafax.ro
Donald Trump Angela Merkel

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

Ziarul Financiar:

În urmă cu un an, China şi UE se îndreptau spre un război comercial. Acum, în epoca Trump, cea mai mare naţiune exportatoare a lumii pivotează spre cel mai mare bloc comercial al lumii. Însă un parteneriat adevărat nu poate funcţiona decât între egali, ceea ce nu se poate spune despre relaţiile economice dintre cele două tabere.
Premierul chinez Li Keqiang şi-a început miercuri o campanie diplomatică europeană venind mai întâi în Germania, liderul economic şi politic al Europei. Campania se va încheia vineri, după discuţii la Bruxelles, capitala Uniunii.
Ce vrea Beijingul este simplu: să submineze supremaţia americană în comerţul global şi să se asigure  că nervozitatea în creştere a europenilor, cauzată de politicile comerciale ale Chinei, nu se transformă în probleme, notează Politico. UE, exasperată de incertitudinile şi protecţionismul spre care se îndreaptă SUA sub ghidajul lui Donald Trump, vrea aliaţi în protejarea comerţului liber. Unele state membre şi companii europene ar vrea şi bani, şi investiţii chineze, companiile din China investind în orice, de la ferme de animale şi infrastructură la bănci şi producători de înaltă tehnologie - Beijingul vrea să transforme economia chinezească din fabrica lumii în producător de bunuri cu valoare adăugată mare, bazate pe inovaţie. Unii analişti spun că firmele chinezeşti vor putea acoperi până în 2020 deficitul de inovaţie pe care îl au în raport cu companiile occidentale.
„China a devenit un partener strategic mai important. Trăim în vremuri de incertitudini globale şi vedem că avem responsabilitatea să ne extindem parteneriatul în toate direcţiile şi să insistăm pentru o ordine globală bazată pe lege“, a declarat ieri cancelarul german Angela Merkel într-o conferinţă comună cu premierul Li.
Cei doi lideri au semnat o multitudine de acorduri de afaceri, scrie Reuters.
„Suntem amândoi pregătiţi să contri­buim la stabilitatea în lume“, a spus şi Li.
Cu Trump denunţând în campania electorală acordul internaţional de la Paris privind combaterea schimbărilor climatice, China şi UE se apropie tot mai mult spre o colaborare în acest domeniu, însă sunt la foarte mare distanţă în ceea ce priveşte politica economică. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

O sumedenie de oameni, cu inteligenţe şi cu interese dintre cele mai diferite, se dau cu fundul de pământ pe motiv că USR este un partid fără ideologie. Aşa şi? Se moare din asta? Dar celelalte partide, care pretind că au ideologii, chiar le respectă? Cât de liberali sau de conservatori sunt liberalii? Cât de social-democraţi sunt PSD-ştii?
Cei care insistă pe această chestiune, care mie mi se pare falsă, uită un lucru: cum s-a format, de fapt, USR. S-au strâns nişte oameni în jurul unei ideologii de stânga? S-au strâns ei în jurul unei ideologii de dreapta? Câtuşi de puţin. Toţi cei care au aderat la acest partid s-au strâns în jurul unei concept de o cu totul altă natură: buna guvernare. Sunt oameni care s-au săturat de modul în care guverna atât dreapta, cât şi stânga deja existente.
Din păcate, USR-iştii înşişi au picat în capcana acestei false dezbateri. Confruntaţi încă de la început cu acuzaţiile că nu au ideologie, au intrat în siajul acuzatorilor şi nu au ştiut cum să gestioneze problema. La început au răspuns vag, justificativ, defensiv, ca şi cum le-ar fi fost ruşine pentru ceea ce sunt, pentru ca apoi sâmburele ideologic să încolţească chiar în sânul partidului. Au uitat de la ce au pornit la drum şi au început să-şi pună, ei între ei, întrebări: care de-aici eşti, bă, de stânga? – întrebau cei de dreapta. Care eşti, bă, de dreapta? – întrebau stângiştii.
Falia s-a agravat odată cu intrarea în Parlament, pentru că, pe bună dreptate, s-au pus întrebarea: cum votăm? Ca şi cum am fi de stânga sau ca şi cum am fi de dreapta? Şi pentru că acolo, în mod evident, sunt şi oameni de stânga, şi oameni de dreapta, partidul a ajuns în pragul sciziunii. Şi asta nu doar înainte de a-şi fi atins menirea iniţială, dar chiar înainte de a-şi fi făcut măcar un brand din ea: Nicuşor Dan părăseşte partidul pe care l-a iniţiat şi fondat. (Mai multe detalii AICI)

Libertatea:

Exploatarea lemnului în parcurile naționale ar putea fi interzisă timp de zece ani. Mai mulți parlamentari PNL au fost depus la Senat un proiect de lege care prevede și extinderea zonelor de protecție ale parcurilor naționale până la 75% din suprafața acestora. Proiectul vine și cu sancțiuni, care pot ajunge până la 30.000 de lei, pentru cei care continuă exploatările în zone protejate.
Potrivit propunerii legislative, persoanele fizice și juridice, proprietari de drept privat a unor suprafețe de păduri, în zonele de conservare durabilă ale parcurilor naționale vor mai putea exploata masă lemnoasă doar pentru uzul direct al comunității locale, pentru lemn de foc și pentru alte produse din lemn, care nu vor putea fi comercializate în afara zonelor, decât sub formă de produse finite.
Acești proprietari vor fi compensați pentru pierderile economice suferite prin încadrarea proprietăților în zone de protecție. Primele plăți vor fi efectuate din bugetul public al statului, în maxim 12 luni de la încadrarea proprietăților în zone protejate.
Masa lemnoasă care rezultă în urma reconstrucției și a reabilitării ecologice va fi folosită doar pentru uzul comunității locale.
Parlamentarii prevăd și amenzi, între 10.000 și 30.000 de lei, pentru încălcarea prevederii privind exploatarea lemnului în aceste zone. Autoritățile locale vor trebui ca în cei zece ani de interdicție a exploatării masei lemnoase să efectueze studii privind efectele de mediu, sociale și economice ale acestei măsuri, pe care le vor prezenta în șase luni de la încjeierea perioadei de interdicție. (Mai multe detalii AICI)

contributors.ro:

Pierderea ȋncrederii ȋn disponibilitatea Americii de a aplica necondiţionat art. 5 este o povară teribil de grea pe umerii Alianţei Nord-Atlantice, aproape imposibil de dus mai departe. Certȃndu-şi jenant aliaţii chiar la inaugurarea noului sediu, pentru cotizațiile prea mici achitate, aşa cum directorii de modă veche scoteau „ȋn careu” elevii cu probleme, pentru a-i face de rȃs ȋn faţa ȋntregii şcoli, şi „uitȃnd” să dea reasigurările tradiționale pe care orice nou preşedinte american le dădea cȃnd călca prima dată ȋn Europa, Trump a făcut Răul cel Mare, pe care Putin abia aştepta să ȋl vadă făcut. A aplicat lovitura decisivă unei relații fundamentale pentru ordinea globală, care oricum ȋncepuse să scȃrțȃie de ceva timp. Ȋn schimb, vizita din Arabia Saudită a ȋnsemnat numai laude şi mulțumiri. Pentru că şi-au deschis punga…
Ȋntr-un amestec extrem de confuz şi de neinspirat de critici la adresa Europei, Trump a adăugat că „germanii sunt răi, foarte răi” pentru că vȃnd maşini multe ȋn America şi a revenit public, insistȃnd că „Germania contribuie mult prea puţin la NATO iar SUA au un deficit comercial masiv ȋn relaţia cu Germania, iar asta se va schimba”. Ce anume se va schimba? Nu vor mai vinde germanii maşini ȋn America sau vor plăti mai mult la NATO? Cum va rezolva Trump deficitul comercial din relația cu Germania? Crescȃnd taxele vamale? Ce să facă Germania, dacă acolo cresc Mercedesuri şi BMW-uri care le plac contribuabililor americani, şi nu cămile? Iar noi, ȋn Europa, ar trebui să nu mai folosim tehnologia americană a comunicării, să boicotăm Apple sau Microsoft? Nu e suficientă influența Americii ȋn sistemul nostru de viață şi de gȃndire? Sau nu pricepe Donald nimic?
Bun, ȋnțelegem de aici că viziunea lui Trump despre NATO nu mai este una „despre valori”, ci „despre facturi”. Ȋn general, a lupta dacă eşti plătit se numeşte mercenariat şi are legătură cu profesionalizarea războinicului, nu cu vocația unei mari puteri de a inspira valori, principii şi norme de conduită, precum şi de a contura ordinea mondială ȋntr-un anumit sens, care ȋţi va aduce ţie şi celor care aderă la ea mai multă securitate şi bunăstare. Iar Statele Unite cu siguranţă nu au avut de pierdut de pe urma ordinii globale liberale pe care au creat-o, numită uneori şi „lumea americană”. Trump ar fi putut să-şi ȋntrebe mai ȋntȃi guvernul de miliardari pe care l-a format (cel mai bogat din istoria administrațiilor de la Washington) dacă vor sau nu să arunce ȋn aer fundamentele lumii americane.
Dacă America se dezice de ordinea globală şi europeană pe care ea ȋnsăşi a creat-o (NATO şi securizarea Europei, comerţul liber, integrarea democraţiilor liberale sub steagul simbolic şi civilizaţional al Occidentului etc.) şi nu mai vorbeşte despre valori, ci despre facturi şi deficit comercial, atunci trebuie să se aştepte la un răspuns pe măsură al lumii care ȋi era aliată. Nu m-aş mira să apară facturi din Germania sau din alte state vest-europene pentru găzduirea bazelor militare americane. Nu m-aş mira să apară, ȋn glumă, ideea unui NATO chinezesc, care să promită aceleaşi servicii dar la jumătate de preţ. Dacă tot nu mai e vorba de valori şi de un model cultural-civilizaţional care să merite efortul de a fi apărat, ci doar de preţuri, atunci de ce nu? (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.