Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania intră în scandal cu Grecia: Nu vrea să-i mai ierte de datorii pe eleni

bani badea

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble şi-a reafirmat, marţi, opoziţia de principiu faţă de orice nouă reducere a datoriei Greciei, chiar dacă creditorii internaţionali ai ţării au acceptat să demareze dezbaterile cu privire la acest subiect, informează AFP.

"Sincer, nu am niciun argument bun (în favoarea reducerii datoriei nr.) pe care să îl prezint Legislativului german şi opiniei publice din Germania, faţă de care am responsabilităţi bugetare, de ce acest subiect ar trebui să fie acum în centrul dezbaterilor", a declarat Wolfgang Schaeuble într-o conferinţă de presă organizată la Bruxelles. "Această dezbatere este una care ţine de prestigiu şi nu de substanţă", a mai spus Schaeuble, adăugând că timp de mai mulţi ani Grecia nu trebuie să plătească niciun eurocent dobândă iar până în 2025 nu trebuie să ramburseze nici principalul, astfel că pentru moment nu este nevoie să fie luate măsuri pentru reducerea plăţilor viitoare. Luni, la finalul reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro, preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a anunţat că subiectul reducerii datoriei Greciei va fi inclus pe ordinea de zi a discuţiilor dintre Grecia şi creditorii săi: Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Fondul de susţinere a zonei euro (MES).

Conform termenilor celui de-al treilea acord de asistenţă convenit în vara anului trecut de Grecia cu creditorii internaţionali, guvernele din zona euro au promis să ia măsuri pentru a uşura povara datoriei Greciei după prima evaluare a programului. Potrivit lui Wolfgang Schaeuble, această evaluare de către creditori a reformelor realizate de Guvernul grec ar urma să se finalizeze în cursul lunii aprilie. În vara anului trecut, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană au acordat Greciei un al treilea plan de asistenţă în valoare de 86 de miliarde de euro, în schimbul adoptării unor noi măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar şi datoria. În schimb, pentru a se alătura la noul plan de asistenţă, Fondul Monetar Internaţional a cerut autorităţilor de la Atena să adopte o reformă a sistemului de pensii iar din partea zonei euro a cerut un acord pentru reducerea datoriei Greciei, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.