Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu legea din Ungaria privind ONG-urile

ungaria-steag

Germania şi-a exprimat miercuri 'marea îngrijorare' după adoptarea de către Ungaria a unei legi care înăspreşte controlul asupra ONG-urilor ce beneficiază de fonduri străine şi a făcut apel la Budapesta să respecte principiile democratice ale UE, relatează AFP. "Ungaria se alătură astfel unei serii de ţări precum Rusia, China şi Israel, care consideră că finanţarea străină pentru ONG-uri (...) este un act ostil sau cel puţina inamical", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Martin Schöfer, conform Agerpres.

"Libertatea, democraţia, statul de drept şi drepturile omului nu pot fi puse sub semnul întrebării în Europa. Aceste valori sunt fundamentele Uniunii Europene", a adăugat el. Noua lege adoptată marţi şi promovată de premierul Viktor Orban obligă ONG-urile care beneficiază anual de peste 24.000 de euro reprezentând fonduri străine să furnizeze o listă cu principalii lor susţinători financiari externi şi să se înregistreze ca 'organizaţie care beneficiază de finanţări străine'. Obiectivele legii sunt, conform guvernului, îmbunătăţirea 'transparenţei' şi lupta împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului.

Organizaţia Amnesty International şi-a exprimat la rândul ei îngrijorarea în legătură cu asemănarea dintre noua lege şi cea adoptată în 2012 în Rusia, care obliga ONG-urile să se înscrie drept 'agenţi străini'. Prin noua lege, Orban l-ar viza în special pe miliardarul american George Soros, care finanţează o serie de ONG-uri destinate promovării unei 'societăţi deschise', în principal în fostele ţări comuniste europene, inclusiv în Ungaria. Nu este singurul dosar asupra căruia Berlinul şi Budapesta au o dispută. Germania reproşează Ungariei în special refuzul de a primi cota de refugiaţi asumată. Comisia Europeană a anunţat de altfel marţi că a lansat proceduri de infringement împotriva Ungariei, Poloniei şi Cehiei, pentru refuzul lor categoric de a primi solicitanţi de azil din Italia şi Grecia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.