Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania nu a fost anunţată în legătură cu vizita lui Erdogan înaintea referendumului

Time
Erdogan

Germania nu a fost notificată în legătură cu o posibilă vizită a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan înaintea referendumului constituţional de pe 16 aprilie din Turcia, a transmis vineri Berlinul, informează Reuters. Ziarul Bild a citat un înalt diplomat potrivit căruia Erdogan intenţionează să efectueze o vizită în Germania în martie pentru a-i îndemna pe cei 1,5 milioane de cetăţeni turci care ar locui în Germania să voteze în favoarea consolidării rolului preşedinţiei.

Unii comentatori au sugerat că Germania ar trebui să blocheze o astfel de vizită sau cel puţin să îi trimită semnale puternice lui Erdogan să se abţină de la a face campanie în Germania pentru schimbări constituţionale, despre care criticii săi afirmă că i-ar oferi puteri care ar afecta democraţia. "În momentul în care vom afla despre o astfel de vizită, nu doar din surse anonime din marile ziare germane, ne vom ocupa de ea", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Martin Schaefer, într-o conferinţă de presă.

Relaţiile dintre cei doi aliaţi din NATO au devenit tensionate anul trecut din cauza unei serii de dezacorduri, inclusiv o rezoluţie a parlamentului german prin care masacrul armenilor comis în 1915 de către forţele otomane era declarat genocid. În luna ianuarie, procurorul-şef al Germaniei a început să investigheze un posibil spionaj al unor clerici turci trimişi în Germania de Ankara.

Schaefer a declarat că autorităţile ar trebui să investigheze informaţiile apărute în mass-media că funcţionari consulari turci în Renania de Nord-Westfalia au încurajat părinţi şi profesori turci să îi spioneze pe susţinătorii clericului musulman Fethullah Gulen, stabilit în SUA şi acuzat de Ankara că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie anul trecut. Germania ia de asemenea în considerare examinarea cererilor de azil depuse de 136 de diplomaţi turci care se tem pentru libertatea lor după ce mii de funcţionari, profesori şi jurnalişti au fost arestaţi în urma loviturii de stat eşuate, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, conform Agerpres.

Schaefer a adăugat că autorităţile iau în considerare cererea Ankarei ca cetăţenii turci rezidenţi în Germania să primească permisiunea de a vota în referendum la ambasade şi consulate, aşa cum s-a întâmplat la alegerile anterioare din Turcia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.