Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania propune alte criterii, pe lângă cele legate de buget, în cadrul NATO

letteradonna.it
Ursula von der Leyen

Ministrul apărării german, Ursula von der Leyen, a propus ca efortul statelor membre ale NATO să fie judecat nu doar în funcţie de nivelul cheltuielilor militare, ci şi prin participarea la misiuni externe ale Alianţei, transmite AFP, potrivit agerpres.

'Problema se pune, în opinia mea, de a şti cine realizează o plus-valoare operaţională pentru Alianţă', a declarat Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru France Presse, în contextul în care cancelarul Angela Merkel va avea în cursul zilei, la Washington, prima întâlnire cu preşedintele american Donald Trump de la alegerea acestuia.

Reporterul britanic, care INVENTASE traficanţi de arme în România, şi-a văzut moartea cu ochii

Trump a criticat în mai multe rânduri NATO şi a cerut creşterea bugetelor de apărare ale statelor aliate, în conformitate cu angajamentele asumate în 2014 de atingere a pragului de 2% din PIB la orizontul a zece ani.

Până în prezent, în afara SUA, care asigură 70% din bugetul Alianţei, doar patru ţări îndeplinesc acest obiectiv.

Germania, care alocă pentru apărare 1,2% din PIB, se află în mod special sub presiune.

În interviul acordat AFP, Ursula von der Leyen propune stabilirea unui 'indice de activitate' care să ia în calcul, de pildă, participarea unei ţări la misiuni externe ale NATO.

Berlinul este de acord cu ţinta de 2%, însă dezbaterea politică rămâne aprinsă cu privire la calendarul atingerii acestui obiectiv.

Suma COLOSALĂ pe care Biserica Anglicană a plătit-o 'să închidă gura' minorilor abuzati SEXUAL

Obiectivul 'este cel bun, pentru că Bundeswehr are nevoie urgentă de modernizare' şi pentru că este un semn de respect faţă de angajamentele din cadrul Alianţei, a subliniat Von der Leyen.

'Germania are o economie puternică. Printre partenerii noştri nimeni nu ar înţelege ca această Germanie puternică să nu reuşească să-şi îndeplinească acest obiectiv măsurat, în timp ce alte state cu deficite bugetare strâng cureaua' pentru a atinge această ţintă, a adăugat ea.

'Sunt însă, în aceeaşi măsură, de părere că trebuie să discutăm de o manieră mai largă în interiorul NATO, adică dincolo de obiectivul de 2%', a indicat ministrul german.

Un avion de pasageri A PIERDUT o elice în timpul zborului - FOTO

'Ar trebui, de pildă, să vorbim de un indice de activitate suplimentară. În ce măsură fiecare ţară contribuie efectiv sub responsabilitatea NATO la securitate, de exemplu prin intervenţii militare sau exerciţii sau prin punerea de dispoziţie de personal sau material?', a punctat ministrul german.

Subiectul ar putea fi abordat cu prilejul discuţiilor pe care le vor avea Angela Merkel şi Donald Trump.

În bugetul federal pentru 2018, cheltuielile militare ar urma să crească cu 3,9%, peste media creşterilor celorlalte alocări bugetare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.