Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania respinge propunerea Austriei privind crearea unor tabere de refugiaţi în Libia

Sigmar Gabriel Angela Merkel

Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, a respins luni propunerea omologului său austriac, Sebastian Kurz, privind crearea în Libia şi în alte ţări de pe coasta africană a Mediteranei a unor tabere pentru migranţii care încearcă să ajungă în Europa, transmite agenţia EFE. Vorbind la o conferinţă de presă după întâlnirea avută cu Sigmar Gabriel la Viena, Sebastian Kurz a amintit de numeroasele critici pe care le-a primit propunerea ţării sale ca Uniunea Europeană să ia în considerare modelul Australiei, ţară care transferă imigranţii ilegali în tabere amenajate în insule, unde aceştia aşteaptă examinarea cererii lor de azil.

Totuşi, şeful diplomaţiei austriece a susţinut la această conferinţă de presă că pe acest subiect în cadrul UE 'discuţia devine mai onestă' şi ideea privind crearea unor astfel de tabere 'este posibil să fie sprijinită majoritar' în interiorul blocului comunitar, astfel încât în UE să fie primiţi numai refugiaţii care sunt îndreptăţiţi să primească azil, iar ceilalţi să fie retrimişi în ţările lor. Dar ministrul Sigmar Gabriel a declarat că este împotriva creării unor astfel de tabere, mai ales în ţări instabile, precum Libia. În opinia sa, acordul dintre UE şi Turcia pentru stăvilirea fluxului migrator nu poate fi reprodus într-o înţelegere similară cu Libia sau Tunisia.

'Diferenţa este că în Turcia există o autoritate statală, dincolo de faptul dacă ne place sau nu cum ea acţionează, în timp ce în Libia nu există' o asemenea autoritate, a explicat şeful diplomaţiei germane. Cât despre Tunisia, el a apreciat că astfel de tabere de refugiaţi ar putea destabiliza această ţară, singura unde revoluţia din mişcarea aşa-numită 'Primăvara arabă' a avut succes, dar care încă se află într-un echilibru politic fragil. Preşedintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, a insistat asupra faptului că Uniunea Europeană trebuie să deschidă cât mai repede în Libia centre pentru primirea refugiaţilor, el afirmând, într-un interviu publicat luni de Die Zeit, că dacă europenii nu iau acum măsuri, 20 de milioane de africani vor veni în UE în următorii ani, conform Agerpres.

Odată cu anarhia ce a urmat înlăturării lui Muammar Gaddafi de la putere, în anul 2011, Libia a devenit placa turnantă a migraţiei africane înspre Europa. De atunci, peste o jumătate de milion de migranţi au reuşit să traverseze teritoriul libian şi au ajuns în final în Italia cu ajutorul ambarcaţiunilor oferite de traficanţi, mii dintre aceşti migranţi pierzându-şi viaţa în naufragiile din Mediterana.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.