Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania taie fondurile publice pentru partidul de extrema dreaptă NPD

pixabay.com
diverse, bani, monede, euro

Germania a decretat joi încetarea finanţării publice pentru partidele politice cele mai extremiste, printre care figurează şi Partidul Naţional-Democrat (NPD), care este apropiat neonaziştilor, după ce Berlinul a încercat de două ori, fără succes, să-l interzică cu ajutorul Curţii Constituţionale, relatează AFP.

Deputaţii au votat o modificare a Legii Fundamentale germane - Constituţia democrată de după război - în scopul de a exclude din sistemul finanţării publice partidele care sunt ostile. Această măsură vizează îndeosebi privarea financiară a NPD, formaţiunea de extremă dreapta cea mai radicală din Germania.

''Statul nu trebuie să-i finanţeze pe cei care caută să-l elimine'', a pledat, înainte de vot, deputatul conservator Volker Ullrich (CDU/CSU).

Peste două treimi din deputaţi au votat în favoarea acestei măsuri. Proiectul a fost susţinut şi de către partidele din coaliţia guvernamentală formată din conservatorii cancelarului Angela Merkel şi social-democraţi.

Opoziţia, formată din stânga radicală şi ecologişti, a emis rezerve în timpul dezbaterilor în numele apărării pluralismului politic şi al respectării democraţiei.

NPD are mai puţin de 6.000 de membri şi şi-a pierdut anul trecut ultimii reprezentanţi dintr-un parlament regional, dar are în continuare aleşi locali. Făcând obiectul unei supravegheri de ani de zile de către serviciile de informaţii interne, NPD este considerat în principal de către clasa politică germană drept un receptacul pentru grupuscule neonaziste tentate de violenţa antisemită şi xenofobă.

Alternativa pentru Germania (AfD), partid de dreapta naţionalist lansat în 2013, s-a înrădăcinat în Germania ţinând un discurs antiislam şi antiimigraţie. AfD a cunoscut un avânt spectaculos anul trecut din cauza preocupărilor opiniei publice în legătură cu sosirea în Germania a peste un milion de solicitanţi de azil în 2015 şi 2016. Partidul se află însă sub 10 % în ultimele sondaje.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.