Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania vrea să oblige Facebook să accepte pseudonime

facebook

Autoritatea de protecţie a datelor din Hamburg a admis cererea unei femei din acest oraş german de a utiliza Facebook folosind un nume fals, decizia susţinând că reţeaua socială nu are dreptul să modifice numele utilizatorilor săi şi nici să le ceară vreun document oficial de identitate, relatează lefigaro.fr şi BBC. 

Politica Facebook impune fiecărei persoane să folosească un singur cont, cu numele real. Femeia din Hamburg, care a dorit să rămână în anonimat, a constatat că reţeaua de socializare i-a suspendat contul. Pentru redeschidere i s-a cerut fotocopia unui act de identitate. Această practică a fost considerată ilegală de către autoritatea germană. 

Johannes Caspar, care a dat decizia, a declarat că, la fel ca 'în multe plângeri formulate împotriva Facebook, acest caz arată că reţeaua de socializare doreşte să introducă o politică de identificare, fără să ia în considerare legislaţia ţării'. Legea germană acordă cetăţenilor săi dreptul de a utiliza pseudonime. 'Modificarea neautorizată a pseudonimului încalcă dreptul la autodeterminarea propriilor date', a adaugat Caspar. Cu alte cuvinte, dacă un utilizator german al Facebook vrea să folosească un pseudonim, are dreptul să o facă, iar reţeaua de socializare nu poate face nimic pentru a-l împiedica. 

Facebook, al cărui sediu european se află în Irlanda, susţine că numai legile acestei ţări se aplică în activităţile sale. Autoritatea germană a răspuns însă că 'Facebook are o activitate economică în Germania, cu un birou la Hamburg. Dacă vreţi să jucaţi cu noi, trebuie să vă adaptaţi regulile', a spus Johannes Caspar. 

Facebook nu are numai prieteni în Europa. Autoritatea belgiană de protecţie a datelor critica, şi ea, în luna iunie reţeaua de socializare a lui Mark Zuckerberg. Ea îi reproşa într-un raport că recurge în 'Declaraţia de drepturi şi responsabilităţi' la 'un limbaj vag, în locul unor explicaţii clare'. 

În Austria, un recurs colectiv semnat de 25.000 de reclamanţi acuza Facebook că foloseşte ilegal datele utilizatorilor săi, îndeosebi prin participarea la Prism, program de supraveghere american. Recursul a fost considerat inadmisibil pentru vicii de formulare. 

Problema identificării cu pseudonim este dezbătută şi în Statele Unite. Conform politicilor Facebook, se pun întrebări ce ţin de viaţa privată a persoanelor transsexuale sau travestite. Acestea nu folosesc de obicei numele din paşaport. În luna octombrie 2014, Facebook a început o campanie de regularizare a profilurilor, care a silit categorii de utilizatori - ca transsexualii şi 'drag queens' - să îşi folosească numele reale. Această politică ar putea pune în pericol anumite persoane ale căror familii sau colegi de serviciu nu sunt la curent cu situaţia lor personală. Facebook a cerut scuze persoanelor vizate, susţinând însă că utilizatorii trebuie să folosească numele din viaţa curentă..AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.