Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gest în premieră, după 75 de ani. Anunțul premierului nipon

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a anunţat luni că va efectua o vizită la Pearl Harbour cu ocazia deplasării sale în Hawaii pe 26 şi 27 decembrie, pentru discuţii cu preşedintele american Barack Obama, după vizita acestuia la Hiroshima în luna mai, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Abe va fi primul şef de guvern japonez care va merge la locul unde Japonia a atacat, prin surprindere, Statele Unite în dimineaţa zilei de 7 decembrie 1941, declanşând intrarea acestora în Al Doilea Război Mondial.

'Voi merge la Pearl Harbour', a declarat Shinzo Abe luni, în faţa presei.

Citeşte şi: Şeful Pentagonului vizitează Japonia: 'Alianţa nu a fost niciodată mai puternică'

În urmă cu aproape 75 de ani, aviaţia japoneză a atacat baza navală americană de la Pearl Harbour, omorând mai mult de 2.400 de soldaţi şi civili. În numai două ore, au fost scufundate sau avariate în jur de 20 de nave ale Flotei Pacificului şi distruse 164 de avioane americane.

Japonia nu acordă o mare atenţie marcării acestui eveniment, spre deosebire de importanţa dedicată bombardamentelor atomice asupra oraşelor sale Hiroshima şi Nagasaki, în august 1945, înainte de capitulare.

În schimb, în SUA, unde 7 decembrie este marcată ca zi a memoriei, Pearl Harbor are o ridicată valoare simbolică, în timp ce tragediile de la Hiroshima şi Nagasaki nu sunt comemorate oficial.

Cu toate acestea, Barack Obama a efectuat în luna mai o vizită istorică la Hiroshima, prima a unui preşedinte american în exerciţiu în acest oraş martir.

Citeşte şi: Administraţia Obama s-a opus întâlnirii dintre Trump şi Abe

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.