Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul interimar Gheorghe Brega (exclusiv): ”Orientarea Moldovei spre Rusia ar fi o catastrofă” ”Toată Moldova are încredere în Kovesi” ”Mai sunt și alții care trebuie să stea în arest alături de Filat”

Foto-_J0A7623-2

https://www.youtube.com/watch?v=1d21wDAuAf0&feature=youtu.be

Gheorghe Brega, prim-ministrul interimar al Republicii Moldova a oferit un interviu pentru PoliticScan. În cadrul interviului, Brega a criticat modul în care a fost provocată criza politică actuală, considerându-l nechibzuit. "Atunci când nu ai ce pune în loc, nu trebuia provocată criza aceasta", a spus oficialul moldovean în acest context. Premierul interimar a mai exprimat dorința ca Moldova să își păstreze orientarea pro-europeană, considerând că o eventuală re-orientare  spre Rusia ar fi "o catastrofă".

Brega a evitat să se pronunțe asupra vinovăției lui Vlad Filat, dar a declarat că alături de el în arest ar trebui să se afle mai mulți politicieni, printre care Ilan Shor (om de afaceri moldovean).

De asemenea, Gheorghe Brega a criticat indirect o eventuală candidatură a lui Vladimir Plahotniuc (PDM) la postul de prim ministru spunând că "societatea nu prea acceptă așa ceva".

Redăm mai jos integral declarațiile făcute.

Despre interimat

E destul de dificil să administrezi din postura de premier interimar. Și nu pentru că e mult de lucru, dar e greu să privești dintr-o parte și să nu poți face nimic. Să fii cu mâinile legate. Pentru că legislaţia în vigoare nu permite mai mult decât să gestionezi treburile interne, doar hotărârile de Guvern care vin în aplicarea legilor, în rest nimic altceva. E greu să privești ce se întâmplă, vrei să faci unele schimbări, dar, cu părere de rău, nu poți semna, nu poți face nimic. Interimatul e o chestie foarte dură: cunoști multe, afli multe, vrei să faci și mai multe, dar ești limitat în acțiune.

Despre criza politică

Criza politică, cu regret, se prelungește. Se repetă foarte des, ceea ce este anormal în situația pe care o avem acum. Criza a fost provocată într-un mod total nechibzuit. Odată ce te-ai gândit să dai guvernul jos, trebuia să te gândești ce pui în loc. Atunci când nu ai ce pune în loc, nu trebuia provocată criza aceasta. Orice criză politică atrage după sine și o criză financiară, o instabilitate în țară. Avem acum foarte mulți protestatari care se folosesc de acest moment, dar și societatea se află în panică: ce o să fie, cum o să fie. Mai este și aspectul legat de vectorul țării. Dacă e spre Rusia sau spre Uniunea europeană. Dacă vom merge spre Rusia, va fi o catastrofă. Vectorul pro-european este unica salvare la moment. Nici nu aș vrea să mă gândesc la ce se poate întâmpla dacă se schimbă vectorul. Va fi o tragedie.

E greu de spus dacă se termină criza politică. Sper ca toți factorii de decizie să înțeleagă un singur lucru: orice zi pierdută astăzi, să o recuperăm ne va lua o lună. Cu cât mai repede se va rezolva această etapă plină de provocări, cu atât mai bine ne va fi. Sper și cred că până la Anul Nou vom pune capăt crizei politice.

Despre legalitatea arestării lui Vlad Filat

Arestarea lui Vlad Filat, din punct de vedere legal, eu nu pot să o comentez. Încă nu am văzut probe care să arate că este vinovat, sau nu. E greu să spunem dacă este corectă. În societate se vehiculează multe, dar în realitate nu s-a demonstrat nimic. Dintr-o parte e straniu că un singur om stă la pușcărie, este arestat la momentul de față, iar ceilalți stau “bine merci” în fotolii de primari, iar pe banii furați fac investiții la Aeroport şi în orașul în care este primar. Face tot ce dorește el. Nu cunosc şi nu înţeleg de ce încă se află în libertate, mai ales că el are multe dosare. Este vinovat Filat sau nu, e greu de spus. Așteptăm verdictul definitiv al instanței de judecată. Alături de el trebuie să stea mai mulți. Primul care ar trebuie să fie este Ilan Shor. El a fost cel care a dirijat toți banii furați prin zone offshore. La indicația cui, e dificil de spus şi nu pot să mă pronunț. Se creează impresia că asistăm la ceva selectiv. Sper să avem o decizia judecătorească echidistantă, în condițiile în care avem parte și de o misiune de experți aduși de Uniunea Europeană din care face parte și şefa DNA-ului, Codruța Kovesi. Toată republica are o încredere destul de mare în doamna Kovesi.

Despre candidaturile vehiculate pentru funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova

Până la moment, oficial nu a fost propus nimeni. Ați văzut dezbaterile dintre Partidul Democrat și Președinție. Domnul Președinte spune că s-a propus doar candidatura domnului Plahotniuc, în timp ce domnul Lupu a spus că mai multe persoane au fost propuse. E greu de spus. Societatea nu prea acceptă candidatura domnului Plahotniuc, ați văzut și astăzi combatanții au ieșit în susținerea Președintelui ca să nu fie numit domnul Plahotniuc. Până la urmă vom vedea. Eu nu pot să am o părere despre oamenii pe care nu prea îi cunosc. Dacă este adevărat ceea ce se vehiculează în presă și în societate, atunci nu este cea mai perfectă candidatură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.