Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gheorghe Mărmureanu, anunț despre cutremur: Vine sau NU marele seism?

rt.com
cutremur

Gheorghe Mărmureanu, preşedintele de onoare al Institutului pentru Fizica Pământului, a vorbit despre ciclicitatea cutremurelor, care poate fi de 37-38 de ani, 64 sau 102 ani. „Predicţia unui cutremur nu este o treabă simplă sau imposibilă. Dar pentru cutremurele vrâncene sunt nişte condiţii puţin mai deosebite, chiar dacă par foarte complicate. Să luăm istoric.

Citește și: Augustin Lazăr, ANUNȚ de ULTIMĂ ORĂ. Ce se va întâmpla marți, 7 martie

Primul cutremur care a constituit analiza noastră este 1701. Au fost şi alte cutremure înainte. Acest cutremur din 1701 a fost foarte adânc. Este cotat la peste 150 de km. (...)1738 are loc un cutremur de suprafaţă, un cutremur asemănător cu cel din 4 martie, deci 37 de ani, urmează 1802, deci după 64 de ani, un cutremur extrem de mare. Urmează 1838, deci după 36 de ani, tot de suprafaţă. Deci suprafaţă, adânc şi iar suprafaţă. Urmează 1940, deci după 102 ani. Şi urmează 1977, deci 37 de ani", a precizat Mărmureanu.

Specialistul a povestit că „la un cutremur puternic între mişcarea verticală şi cea orizontală sunt 27 de secunde. Când începe trebuie să te orientezi că deja ai pierdut 7-8 secunde".

Citește și: STUDIU Românii vor ca Uniunea Europeană să le rezolve problemele din sistemul de sănătate

“Pământul este o planetă vie, se mişcă permanent. Ca atare, nu este nimic ieşit din comun în faptul că platoul dinspre Drumul Taberei, inclusiv locul unde se află acum Palatul Parlamentului, creşte cu aproximativ 4 milimetri anual şi, peste timp, acolo va fi un munte. Zona Berceni, în schimb, se scufundă 5 milimetri anual, iar acolo va fi o mare depresiune”, ne-a dezvăluit seismologul Gheorghe Mărmureanu, preşedintele de onoare al Institutului pentru Fizica Pământului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.