Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Ghita', un film de categoria B. Ex-deputatul a fost retinut fix astazi, potrivit scenariului

de Răzvan Zamfir, jurnalist

Stirea retinerii fostului deputat Sebastian Ghita la Belgrad, in Serbia, a venit ca o confirmare oficiala a unei informatii vehiculate de Dan Tapalaga inca de la jumatatea lunii martie. Prezenta lui Ghita in Serbia fusese deja anuntata in presa, iar detaliile privind intalnirile cu Dan Andronic devin acum tot mai credibile. Chiar si retorica lui Victor Ponta, prin care localizarea de atunci a lui Ghita era dusa in derizoriu, pare acum un joc actoricesc mult sub posibilitatile artistice ale fostului premier. Dar, daca Sebastian Ghita a fost gasit inca de luna trecuta – asa cum sunt convins ca s-a petrecut – de ce captura a fost anuntata publicului abia astazi, in Vinerea Mare?

Sa ne amintim povestea scrisa de Dan Tapalaga pe 15 martie, pe HotNews.ro.

“Fugarul Sebastian Ghita a fost localizat in Serbia, dupa aproape trei luni de la disparitia sa, au declarat pentru HotNews.ro surse convergente apropiate anchetei. Ghita ar fi fost vizitat recent de doi colaboratori apropiati din Romania, cu care ar fi discutat despre noi actiuni de compromitere a sefei DNA. (…) Unul dintre cei care l-au vizitat pe Ghita in Serbia este consultantul politic Dan Andronic (patronul EVZ). (…) Intrebat in repetate randuri daca a fost in Serbia in ultima perioada, Dan Andronic a refuzat sa raspunda. La insistentele HotNews.ro, Andronic s-a limitat sa spuna urmatoarele: "Raspunsul este am fost in foarte multe locuri, ce importanta are?" (…) Cel putin doi ofiteri din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane ar fi plecat in Serbia inca de acum doua saptamani cu scopul de a colabora cu autoritatile sarbe pentru ca Sebastian Ghita sa nu paraseasca tara.”

Azi stim, oficial, ca Ghita a fost localizat si retinut vineri, 14 aprilie, in Serbia, dintr-o informare venita de la IGPR.

La fel de cert e ca personajul cheie al ultimei saptamani politice a fost Dan Andronic, jurnalistul-consultant care, asa cum confirma Sorin Rosca Stanescu, s-a „detonat” printr-o amintire din seara alegerilor din 2009. Scopul: stabilirea existentei grupului de influenta Kovesi-Coldea-Maior-Oprea, capabil sa compromita rezultatul alegerilor prezidentiale. Traian Basescu insusi a girat istoria relatata de Andronic, chiar cu pretul punerii sub semnul intrebarii a celui de-al doilea mandat prezidential.

E important de reamintit, odata cu disparitia sa, Ghita a lansat si o telenovela politica de defaimare a ex-prim-adjunctului SRI Florian Coldea si a procurorului Kovesi, operatiune suspendata subit pe durata protestelor antiguvernamentale. Telenovela n-a avut un deznodamant, desi pentru generalul Coldea cariera s-a sfarsit la episodul 6. Sau 7.

Acum, Comisia parlamentara de control SRI (condusa de PSD) e interesata de povestea lui Andronic, iar liderii majoritatii, Dragnea si Tariceanu, vor sa infiinteze o comisie de ancheta pentru alegerile din 2009. Intre Parlament si SRI nu mai exista decat dezvaluirile lui Dan Andronic care, potrivit lui Traian Basescu, ar trebui sa duca la arestarea Laurei Codruta Kovesi. Gabriel Oprea a intrat in joc si, din calitatea de trimis in judecata pentru abuz in serviciu, a pomenit cina festiva organizata in seara alegerilor si evocata in textul lui Andronic.

Intregul univers politic conspira la  incriminarea Laurei Codruta Kovesi. Toate personajele si-au amintit si par dispuse sa vorbeasca. Lipsesc doar imaginile. Pardon, lipseau. Caci – coicindenta! –, cineastul Sebastian Ghita tocmai s-a intors.

Cu riscul de a plagia un om lipsit de originalitate, va recomand mult popcorn si vizionare placuta.

---

Citeste-l pe Razvan Zamfir pe www.lumearomaneasca.ro si pe www.razvanzamfir.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.