Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gorghiu despre legea preventiei: Nu putem sa ne tot aolim

Gorghiu

Co-presedintele PNL Alna Gorghiu a declarat luni ca legea preventiei este eminamente buna si chiar a fost semnata de peste 120 de parlamentari din PNL, PSD, UDMR şi din grupul minorităţilor şi că în fiecare zi de joi vor avea loc dezbateri cu asociaţiile pacienţilor şi ale medicilor la Senat şi la Camera Deputaţilor pentru a imbunatati in continuare legea.

"Vor fi aduse îmbunătăţiri, prevederile legii sunt eminamente pozitive, indiferent ce îmi va spune mie PSD, dl Zgonea care are insomnii şi scrie pe Facebook despre ce au semnat colegii domniei sale sau eu sau altcineva. (...) Să nu-mi spuneţi că în România cineva nu acceptă ideea unor analize gratuite făcute pentru prevenţia unor boli. Acum dacă vă faceţi aceste analize plătiţi o grămadă de bani", a afirmat liderul PNL.

Gorghiu a criticat faptul ca accentul in dezbaterea din ultimele zile s-a pus pe un exemplu din expuerea de motive si nu pe fondul legii, ea mentionand ca sanctiunile, care impun trata tratamentului in lipsa unor analize de preventie, ar putea fi eliminate din lege.

"Una este un exemplu din expunerea de motive unde a fost prins un exemplu poate nefericit şi alta este textul legii, dar am discutat cu colegii mei, am discutat cu medici şi cu asociaţiile care au fost suport la elaborarea legii şi vă spun un lucru dacă în urma dezbaterilor va reieşi că nu este cazul să introducem niciun fel de sancţiune evident că aşa va fi. Toată lumea s-a concentrat pe un exemplu din expunerea de motive care nu reprezintă nimic ca valoare juridică faţă de legea in integrum care înseamnă un mare pas înainte, a afirmat liderul PNL.

Ea a criticat PSD-ul ca deplange soarta celor care nu isi vor permite tratamente si pe de alta parte isi dau pensii speciale. Ea a subliniat ca sistemul sanitar ar fi putut sa fie pregatit deja pentru programe de preventie daca banii dati mtia de PSD primarilor din fondul de rezerva al Guvernului, ar fi mers catre acest scop.

"Pe mine mă intrigă cei care plâng astăzi pe umărul unora care nu ar putea să-şi plătească o analiză, dar în acelaşi timp îşi dau pensii speciale, cum este cazul PSD. (...) Sistemul sanitar nu este astăzi pregătit pentru a asemenea lege. Este în dezbatere publică şi sistemul trebuie să înceapă la un moment dat să fie pregătit. Nu putem să ne aolim de dimineaţă până seara cât de şubred este sistemul sanitar din România, cât de prost pregătit este, cum mor românii în spitale cu zile, cum se întâmplă să intri cu o boală şi să ieşi cu cinci, dar să nu facem nimic. Vorbim de prevenţie. Prevenţia în orice stat european este un lucru care se întâmplă. Costă mult mai puţin să previ o boală, decât să vindeci acea boală şi este un lucru normal care va trebui gândit în timp, etapizat şi în România.

Legea nu este de imediata aplicare. Nimeni nu o sa aplice o lege daca nu ai sistemul pregatit, dar sunt convinsa ca si dumneavoastra ganditi la fel ca mine - de undeva trebuie facuta reforma sistemului sanitar si gandita o lege a preventiei, inclusiv in Romania. Da, probleme in mediul rural sunt. Dar nimeni nu va pune in aplicare o lege fara a fi pregatit sistemul. Asta nu inseamna ca ar trebui sa mai existe disponibilitate din partea statului roman sa amane la infinit pregatirea acestui sistem.

Ce ziceti daca o parte din banii dati mita de PSD prin fondul de rezerva aflat la dispozitia prim-ministrului, miliardele alea de lei care s-au dus ca mita catre primari pentru a-l vota pe Ponta in alegerile electorale, nu s-ar fi dus acolo si s-ar fi dus catre preventia in sanatate", a mai spus co-presedintele PNL.

Ea s-a aratat deschisa imbunatatirii acestei legi, inclusiv privind sanctiunile.

"Un adevar poate  fi inlocuit intodeauna cu o campanie mai mult sau mai putin de denigrare. Eu va spun ca o lege in dezbatere publica, exact asta are menirea sa faca, sa imbunatateasca prevederile ascultand de la presa, de la asociatiile de pacienti, de la asociatiile de medici, de la orice persoana interesata, sa asculte argumente care sa aduca plus-valoare acestei legi. Se va imbunatati categoric, in functie de amendamente.  Sa nu credeti ca acest proiect de lege a venit in urma unor discutii intre parlamentare. A iesit acest draft tot in urma unor discutii cu aceste asociatii. Au fost publice cateva.

Nu am niciun fel de prejudecata cu privire la articolele care trebuie sau nu imbunatatite. Absolut orice fel de opinie care imbunatateste legea categoric va fi luata in considerare", a spus Gorghiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.