Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia a recenzat zeci de mii de migranţi blocaţi pe teritoriul ei

stirileprotv.ro
refugiati Lesbos

Grecia a anunţat marţi că a încheiat recenzarea a aproape tuturor refugiaţilor şi migranţilor blocaţi pe teritoriul său după închiderea coridoarelor europene, cifra finală indicată de autorităţi fiind de 54.000 de persoane, transmite AFP. Bilanţul a fost stabilit de ministrul adjunct pentru politica privind migraţia, Yannis Mouzalas, în urma unei proceduri de pre-înregistrare lansate în luna iunie de serviciul grec de azil şi de Înaltul Comisariat a ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Operaţiunea a permis 'să se înceapă ordonarea haosului' provocat în februarie de închiderea rutei balcanice, pe care au tranzitat din 2015 peste un milion de migranţi din Grecia spre Europa de Nord, a declarat ministrul elen, într-o conferinţă de presă. Bilanţul indicat de Mouzalas îi include pe cei în jur de 11.000 de migranţi şi refugiaţi reţinuţi pe insulele greceşti după intrarea în vigoare, la 20 martie, a acordului între UE şi Ankara ce prevede retrimiterea lor în Turcia. Lăsându-i deoparte pe aceştia, rezultă că Grecia va trebui să aibă în grijă peste 40.000 de migranţi şi refugiaţi, cu termene de încheiere a procedurilor de azil ce se vor întinde pe cel puţin un an, a explicat pentru AFP o sursă guvernamentală de la Atena.

Procedura de pre-înregistrare a vizat din iunie 27.592 de solicitanţi de azil, dintre care 43% sunt femei şi 46% au vârsta sub 18 ani. Mai mult de jumătate, mai precis 54%, sunt sirieni, urmaţi de afgani (27%) şi de irakieni (13%). Potrivit ministrului Mouzalas, 'circa 75%' din toţi aceştia pot cere azil, fie în Grecia, fie în UE, cifră căreia i se adaugă solicitanţii de azil înregistraţi înainte de luna iunie şi consideraţi deja eligibili conform acordului de repartizare în UE (7.500). Autorităţile vor să deschidă piaţa muncii pentru solicitanţii de azil şi plănuiesc înfiinţarea a numeroase centre cu condiţii mult mai bune decât cele din marile tabere existente, a mai indicat Mouzalas. La rândul său, UNHCR a deschis 9.200 de locuri de cazare în apartamente şi hoteluri, cu un obiectiv de 20.000. Pe de altă parte, ministrul grec a admis că 'în jur de 4.000' de persoane nu au fost integrate în procedurile de azil sau de retrimitere, preferând să încerce să-şi continue ilegal călătoria spre Europa. Această cifră nu justifică însă acuzaţiile aduse Greciei că lasă să treacă zilnic sute de migranţi pe la frontierele sale din nord, a menţionat oficialul, vorbind despre 'o minciună', anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.