Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia cere Germaniei să renunţe la solicitările privind surplusul bugetar

serbia macedonia grecia albania bosnia, croatia bulgaria

Guvernul grec a făcut marţi un apel către Germania să renunţe la solicitarea sa "iraţională" privind un excedent bugetar primar de 3,5% din PIB şi de asemenea să adopte o poziţie "constructivă" cu privire la subiectul restructurării poverii datoriei Greciei, informează Reuters. Luni, Atena şi creditorii săi internaţionali au convenit să reia discuţiile cu privire la revizuirea programului de asistenţă, punând capăt unui impas care ameninţa să blocheze eliberarea unei noi tranşe din programul de 86 de miliarde de euro.

"Ne aşteptăm ca Ministerul german de Finanţe să revină asupra cererii sale iraţionale referitoare la un excedent bugetar primar de 3,5% din PIB pe o perioadă de zece ani şi să adopte o atitudine constructivă care să permită uşurarea poverii datoriei Greciei pe termen mediu", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Dimitris Tzanakopoulos. Aceasta va ajuta la refacerea încrederii în economia Greciei şi ar deschide calea pentru includerea obligaţiunilor greceşti în programul de achiziţii de obligaţiuni al Băncii Centrale Europene, un lucru de care Atena are nevoie pentru a putea redobândi accesul pe piaţa de obligaţiuni.

"Obiectivul guvernului este un acord comprehensiv care să furnizeze economiei impulsul necesar pentru a ieşi din programul de ajustare fiscală, să revină treptat pe pieţele financiare, şi în luna august 2018, când programul de asistenţă să termină, să poată să-şi refinanţeze datoria fără împrumuturi din partea sectorului public", a spus Tzanakopoulos. Inspectorii care reprezintă creditorii internaţionali ai Greciei sunt aşteptaţi să revină la Atena şi să reia discuţiile cu autorităţile elene cu privire la noi reforme în sectorul pensiilor, taxelor şi legislaţiei muncii. "Politica fiscală a ţării depinde, în întregime, dacă şi în ce măsură ţintele convenite cu creditorii sunt îndeplinite. Dacă nu ne îndeplinim ţintele atunci desigur trebuie acoperit golul. Dar, având în vedere situaţia actuală şi performanţele economiei, sunt încrezător că vom încheia 2016 cu un surplus de peste 2% din PIB, astfel că nu se pune problema ratării ţintelor", a apreciat Dimitris Tzanakopoulos, conform Agerpres.

Revizuirea programului de asistenţă convenit de Grecia şi creditorii săi din zona euro a fost afectată de numeroase întârzieri şi dispute între autorităţile de la Atena, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Lipsa unui acord cu privire la ţintele fiscale impuse Greciei, restructurarea datoriilor şi reformele promise de oficialii de la Atena au dat naştere la îngrijorări că Europa ar putea trece printr-o nouă criză financiară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.