Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Greu de extrădat: Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, văzut în Polonia

Saakaşvili

Procuratura din Georgia a cerut vineri colaborarea organelor competente din Polonia după ce s-a aflat de sosirea în această ţară a fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, căutat de autorităţile judiciare de la Tbilisi, transmite EFE, potrivit Agerpres.

"Ca urmare a informaţiilor din mass-media privind vizita lui Saakaşvili în Polonia, Procuratura Generală a adresat o solicitare organelor competente poloneze, iniţiind toate procedurile legale stabilite pentru aceste cazuri", a spus purtătorul de cuvânt al instituţiei georgiene, Giorgi Grdzelişvili.

Vezi şi: ALERTĂ la ONU: SUA pregătesc lovitura fatală pentru Coreea de Nord

Reprezentantul Parchetului georgian a evitat să dea mai multe detalii despre conţinutul solicitării remise Poloniei. 

Anterior, presa poloneză a informat despre sosirea în ţară a fostului guvernator al regiunii ucrainene Odesa, privat săptămâna trecută de cetăţenia ucraineană. 

Potrivit AFP, Mihail Saakaşvili a promis marţi că va reveni în Ucraina şi că va face apel la decizia preşedintelui ucrainean. 

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, i-a retras la finalul lui iulie cetăţenia ucraineană lui Saakaşvili, ceea ce teoretic deschide calea extrădării acestuia în ţara sa, unde este urmărit în justiţie pentru abuz de putere. 

Fost preşedinte al Georgiei timp de 10 ani, Saakaşvili, criticat pentru stilul său autoritar şi mai ales pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008, a obţinut cetăţenia ucraineană în 2015, devenind în mai acel an guvernator al Odesei, moment în care i-a fost retrasă cetăţenia georgiană. A demisionat din postul de la Odesa în noiembrie 2016, criticând obstacolele din calea luptei împotriva corupţiei şi acuzându-l pe Poroşenko de "jaf" asupra concetăţenilor săi. Ulterior, el s-a angajat să creeze o nouă forţă politică în Ucraina şi să obţină convocarea de alegeri anticipate.

Vezi şi: Meleşcanu face anunţul aşteptat: Când vom putea călători în SUA fără viză

Un consilier din Ministerul de Interne ucrainean a precizat că retragerea cetăţeniei a fost motivată de faptul că "Parchetul georgian a informat recent Ucraina în legătură cu fapte care nu-i erau cunoscute în momentul deciziei de acordare a cetăţeniei ucrainene şi pe care Mihail Saakaşvili le-a ascuns în mod intenţionat". 

"Poroşenko s-a hotărât să mă priveze de cetăţenie în mod perfid, în timp ce mă aflu în afara ţării", a reacţionat pe Facebook Saakaşvili, aflat în SUA. 

După ce preşedintele Poroşenko i-a retras cetăţenia, Mihail Saakaşvili a devenit apatrid, în condiţiile în care şi-a pierdut şi cetăţenia georgiană prin obţinerea paşaportului ucrainean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.